Šta sahranjuje sajmove automobila

Kako sada stvari stoje, jedino će Beogradski BG kar šou biti priredba u Evropi koja će okupiti sve brendove iz automobilske industrije na jednom mestu. Hrvati su otkazali sajam automobila iako je on zvanično bio na kalendaru svetske organizacije sajmova, a Frankfurtski salon automobila je ukinut posle 70 godina. Kupovina preko interneta i kod ovlašćenih prodavaca sve je povoljnija, pa nema potrebe za sajmovima.

Na tradicionalni sajam u Ženevi ove godine neće doći „Opel“, „Pežo“, „Land Rover Volvo“, „Ford“, pa se postavlja pitanje zašto bi novinari dolazili da u jednom danu vide sve novitete, kada ih proizvođači promovišu čim se pojave.

Pojedinačne i regionalne prezentacije su mnogo jeftinije nego sajamski nastupi. Tako velike kompanije štede i do 50 miliona evra koje ulažu u razvoj novih tehnologija.

„Mi ćemo ići i dalje na sve sajmove gde se izlažu vozila. Troškovi su abnormalni ali ako želite da prodajte premijum klasu, morate svuda da budete prisutni“, ističe Olega Kaleus ispred „Mercedesa".

Na beogradskom salonu i dalje je dobra prodaja, a uvoznici kažu da je on najbolje mesto gde se automobili mogu videti, i kupiti sa popustom. Zato će jedino kod nas u Evropi svi brendovi biti na okupu u martu.

„Uslovi finansiranja su sve bolji i finansijske institucije se udružuju sa prodavcima kako bi kupci lakše došli do automobila“, navodi Miloš Petrović, predsednik Udruženja uvoznika Srbije.

Intresantno je da je sudbina salona na dalekom istoku potpuno drugačija. Sajmovi u Kini i Japanu su sve veći svake godine. Evropski proizvođači koji računaju na ta tržista tamo su našli razlog za ulaganje i rado izlažu svoje novitete.

I sajmovi u Americi se bude, a prezentacije automobila najviše se dešavaju na sajmovima tehnike i IT industrije, kao što je to primer u Las Vegasu.

broj komentara 6 pošalji komentar
(četvrtak, 13. feb 2020, 14:32) - anonymous [neregistrovani]

Ne moraš al' možeš

Ko ti brani da ideš u kupovinu, u restoran, u kino, pozorište, utakmicu...? A ja, guja u džepu.

(četvrtak, 13. feb 2020, 13:01) - Dr.Top [neregistrovani]

@ Internet

"Ubiće nas vatra" povikao je prije milion godina jedan neandertalac kome se sjedeći pored oglja, nepažnjom zapalio krzneni ogrtač.
Vatra nas nije ubila, nego je omogućila ljudskom rodu da se danas broji na milijarde. Naravno, vatra je odnijela i mnogo žrtava, ali su uglavnom nastale njenom pogrešnom upotrebom.
Slično je danas i sa internetom, on otvara beskonačno mogućnosti, ali i tu moraš paziti da se ne "opržiš".
Sajmovi nestaju jer proizvođači imaju mogućnost efikasnije, odmah, direktno, istovremeno, svim potrošačima svijata prezentovati svoje proizvode.

(četvrtak, 13. feb 2020, 12:50) - anonymous [neregistrovani]

Убиће нас незнање, неприлагођеност, предрасуде,...

"Убиће нас Интернет..."???
У прошлости, дизана је велика галама о томе како је наизменична струја штетна и како заиста може да убије. Било је великих заговорника да је железница штетна и да људски организам не може да поднесе толике брзине. Историја се и данас понавља.
И поред неких негативних појава, Интернет је унапредио људску цивилизацију. На нама, као појединцима, је како ћемо и да ли ћемо да користимо то што имамо, и пре свега треба да научимо како да од тога имамо корист, а не штету.

(četvrtak, 13. feb 2020, 12:48) - Furioso [neregistrovani]

cena

Kad bi Sajam imao razumnu cenu za izlagače verovatno ne bi bilo velikih problema.

(četvrtak, 13. feb 2020, 11:53) - Taj strasni Internet [neregistrovani]

Hajde, molim te

Covece, prilagodi se 21. Veku, radije nego sto kukas za nekim proslim vremenima. Svet se menja i treba uskociti u taj voz, a ne cuditi se kako brzo prolece i eto smeta.

S takvim pogledom na svet, idalje bi se kucalo na piscim masinama, a sto stati tu, bolje papir nego pisaca masina, odnosno bolje kamen ili glina, nego papir i olovka.

Nazadan pogled, dobri moj sunarodnice.

(četvrtak, 13. feb 2020, 09:25) - anonymous [neregistrovani]

Internet

Ubiće nas internet, polako postajemo zombiji, sedimo kod kuće, i sve životne aktivnosti obavljamo preko interneta. Tako više ne moramo da idemo u kupovinu, restorane, sajmove, mladi čak i virtuelno imaju "odnose" preko interneta. Jednog dana se ljudi neće više ni posećivati, zašto bi, kada mogu da se gledaju preko kamera. Koliko je internet dobar, toliko je i loš za ljudski rod...