Napravljena „Terminator“ ruka

Neodoljivo podseća na ruku mašine iz filma Džejmsa Kamerona „Terminator“. Ipak, ne radi se o nekom filmskom rekvizitu već o novoj bioničkoj ruci za koju britanski naučnici tvrde da će omogućiti pokrete i obavljanje radnji veoma sličnim onim koje prirodna ruka obavlja.

Uprkos tome što liči na nešto što je izašlo iz naučnofantastičnog akcionog filma „Terminator", nova bionička ruka koju su osmislili i napravili britanski naučnici veoma je realna, a, kako kažu, omogućiće ljudima bez ruku da ponovo mogu da rade većinu stvari koje su nekada mogli.

Nova protetička ruka "I-limb Ultra Revolution" ima veliku mogućnost, a naučnici kompanije "Touch Bionics" kažu da će veštački ud ljudima kojima bude ugrađen davati veoma stvaran osećaj sa raznovrsnim pokretima.

Veštački ekstremitet će imati motorizovan rotacioni zglob na palcu koji može da se pomera mišićnim impuslima, ali koji može i da se podesi da prati već određene šeme pokreta.

Naime, ugrađena „blu tut" funkcija u udu omogućava da korisnik može preko „ajfona" da isprogramira, prebaci i uskladišti do 24 unapred osmišljena pokreta ili gesta.

Jedan od prvih ljudi kojima je ovakva proteza ugrađena je Patrik Kejn, kojem je kao bebi od devet meseci, zbog meningitisa, amputirana desna noga ispod kolena, svi prsti na levoj i delovi prstiju na desnoj šaci.

Sa devet godina ugrađena mu je protetička šaka, koja je bila pasivna navlaka na ono što mu ostalo na levoj šaci.

„Nisam je koristio mnogo. Nije mi davala nijednu novu funkciju, a već sam se navikao da veliki broj dnevnih operacija obavljam tom rukom", kaže Patrik.

Sada, posle posete "Touch Bionics", Patrik je postao prva osoba u Velikoj Britaniji kojoj je stavljena nova bionička ruka, koja mu je dala funkcionalnost o kojoj nikad nije ni sanjao.

„Mnogo je efikasnija i sve radnje koje obavljam izgledaju i deluju mnogo stvarnije. Možete da pomerate palac, a ranije sam morao drugom rukom da ga namestim u određeni položaj", rekao je Patrik za Skaj njuz.

Prema njegovim rečima, polako počinje da postaje poput prave ruke, a novi bionički ekstremitet može da obavlja neke radnje koje prava ruka ne može, ponekad čak jače i brže.

„Posebno je korisna na časovima fizike i hemije kada svi moraju metalnim kleštima da dižu vrele posude, a ja mogu da koristim samo ruku. Često se zafrkavaju sa mnom i dovode me u vezu sa Terminatorom", šali se Patrik.

broj komentara 1 pošalji komentar
(subota, 27. apr 2013, 11:29) - anonymous [neregistrovani]

Ja, Robot!

Više podseća na "Ja, robot!"