Ne morate da kucate, samo smislite!

Južnokorejski elektronski gigant „Samsung“, zajedno sa grupom američkih istraživača, radi na sistemu za upravljanje tablet uređajima uz pomoć misli. Saradnja je već dala rezultate – samo se koncentrišete i možete pokrenuti određenu aplikaciju, uputiti poziv ili izabrati pesmu sa liste.

Uprkos tome što džedajske telepatske moći privlačenja objekata i uticanja na misli protivnika deluju kao naučna fantastika, napori i uspeh ljudi iz kompanije „Samsung" pokazuju da i nismo toliko daleko od trenutka kada ćemo, bar za početak, mislima moći da puštamo omiljenu muziku ili da pokrećemo određenu aplikaciju na računaru.

Istina, nije baš tako sjajno poput Obi-Van Kenobija kad privlači svoju svetlosnu sablju ili Jode kada „gađa" sa imperatora Palpatina ogromnim sedištima u parlamentu Federacije, ali svakako je reč o velikom napretku na polju razvoja novih tehnologija.

Naime, stručnjaci južnokorejskog giganta rade na sistemu za upravljanje tablet uređajima uz pomoć misli. U saradnji sa naučnicima sa Univerziteta u Teksasu napravili su kacigu sa prijemnicima za EEG (elektroencefalografiju).

Prvi obavljeni testovi omogućili su kontrolu „Samsungovog" tableta „galaksi tab 10.1" uz pomoć električnih impulsa mozga.

Ti testovi pokazali su da je i mislima moguće pokrenuti određenu aplikaciju, odabrati kontakt, uputiti poziv ili izabrati određenu pesmu sa liste.

To bi, kako smatraju čelnici „Samsunga", moglo da omogući osobama sa posebnim potrebama da koriste svoje mobilne uređaje na prilagođeniji način.

Kontrola mobilnih uređaja i računara na daljinu i mislima nije novina, ali je „Samsung" prvi proizvođač tableta i smartfona koji se konkretno angažovao na istraživanju u vezi sa tom problematikom.

Biće, svakako, potrebno više godina da južnokorejska kompanija dovoljno razvije svoju tehnologiju da bi mogla da je ponudi većem broju ljudi, ali video-prikaz sistema objavljen na veb sajtu naučnog časopisa Mit Tehnology review obećava.

broj komentara 9 pošalji komentar
(utorak, 23. apr 2013, 08:39) - Brčko [neregistrovani]

Kabina

To je t ... Još samo nedostaje kabina u koju treba stavljati ljude čim se rode, priključiti ih ovom kacigom na program i neka ne mrdaju ! Ionako je sve iluzija ...

(utorak, 23. apr 2013, 08:26) - anonymous [neregistrovani]

Buducnost je tu

Treba ulagati u razvoj tehnologija, istrazivanja, patente. E jos kada bi i covek mentalno bio na nivou koji odgovara razvoju tehnologije bilo bi super. Tehnologija vrtoglavo napreduje, ali covek kao socioloska pojava idalje zaostaje.

(ponedeljak, 22. apr 2013, 21:29) - anonymous [neregistrovani]

ne ne

a sto odma osudjuses nesto o cemu nemas pojma, saznaj malo iz nekih izvora da li steti zdravlju, a uostalom niko ti ne drzi pusku nad glavom i tera te da koristis to!

(ponedeljak, 22. apr 2013, 20:02) - anonymous [neregistrovani]

Da da

Sve se vise priblizavaju mozgu sa bezicnom tehnologijom, a o posljedicama za zdravlje, ma ko te pita.

(ponedeljak, 22. apr 2013, 19:39) - anonymous [neregistrovani]

Prilika

Ovo će biti prilika mnogima da misle po prvi put u životu.

(ponedeljak, 22. apr 2013, 19:33) - Nik [neregistrovani]

: )))

Slatko me nasmeja...

(ponedeljak, 22. apr 2013, 19:20) - anonymous [neregistrovani]

I sunce ti poljubim

Na sta ovo lici... koncentracijo eve me.

(ponedeljak, 22. apr 2013, 16:59) - Dejan [neregistrovani]

bolje ne

Kad bi moja spravica znala šta joj ponekad mislim ona bi se samouništila

(ponedeljak, 22. apr 2013, 16:50) - anonymous [neregistrovani]

fb

opa gangnam style