Japanski naučnici „pročitali“ snove

Budući da snovi fasciniraju ljude od najstarijih vremena, japanski naučnici su pokušali da otkriju njihovu funkciju i značaj uz pomoć magnetne rezonance, kojom su prvi put uspeli da dešifruju vizije koje se javljaju tokom spavanja i to sa skoro 70 odsto preciznosti.

Japanski naučnici su uz pomoć magnetne rezonance (MRT) uspeli da „pročitaju" snove sa 60 do 70 odsto preciznosti.

Istraživači su uspeli da, kako kažu, prvi put u svetu dešifruju vizije koje se javljaju tokom spavanja.

U studiji, objavljenoj u časopisu Sajens, stručnjaci ATR kompjuterske laboratorije za istraživanje procesa u mozgu iz Kjota, navode da su koristeći magnetnu rezonancu uspeli da lociraju aktivne delove mozga tokom prve faze sna i utvrde šta spavači vide u svojim snovima.

Naučnici su snimali mozak trojice volontera tokom spavanja. Čim bi zaspali, naučnici bi ih budili i tražili da opišu svoje snove. Ceo proces je ponovljen 200 puta.

Na osnovu dobijenih rezultata, istraživači su kreirali bazu podataka u kojoj su objekte svrstavali u slične vizuelne kategorije.

U sledećem koraku bili su u stanju da predvide slike koje su spavači videli sa preciznošću od 60 odsto, pa čak i 70 odsto u slučaju 15 specifičnih objekata, uključujući ljude, reči i knjige.

„Naš zaključak je da smo uspešno dešifrovali pojedine snove sa prilično visokim stepenom preciznosti", rekao je vođa istraživanja Jukijasu Kamitani za AFP.

„Snovi fasciniraju ljude od najstarijih vremena, ali su njihova funkcija i značaj ostali nedokučivi", naglasio je Kamitani koji ističe da veruje da je ovaj rezultat ključni korak, koji će nas dovesti do preciznog čitanja snova.

Jukijasu i njegovi saradnici će sada pokušati da zavire u duboke snove, u kojima se najsnažnije sanja.

Istraživaće i da li je moguće na isti način protumačiti osećanja, mirise, boje i aktivnosti koje ljudi doživljavaju u snovima.

„Želeli bismo da uspostavimo precizniju metodu, kako bismo mogli da radimo na vizualizaciji snova", objasnio je japanski naučnik.

Jukijasu Kamitani je, međutim, priznao da je dug put do razumevanja sna u celini.

Obrazac za dešifrovanje snova se razlikuje od čoveka do čoveka, a baza podataka koju su razvili ne može da se primeni na sve, već mora da se prilagođava svakoj osobi pojedinačno.

„Još je mnogo toga što je nama nepoznato", rekao je Kamitani, čiji je eksperiment obavljen u okviru tamošnjeg vladinog programa proučavanja mozga za koji je Ministarstvo nauke i tehnologije, samo u protekloj godini, izdvojilo 3,4 milijarde jena (35 miliona dolara).

broj komentara 7 pošalji komentar
(nedelja, 07. apr 2013, 09:40) - Nije zlato sve... [neregistrovani]

Radio sam sa...

Japancima vise od 20 godina;Vidim da nemate pojma o njima!

(subota, 06. apr 2013, 15:53) - anonymous [neregistrovani]

Japanci

Japanci vam dragi moji sve recikliraju i jedu, a imaju samo jedan praznik, pa i tada rade!:))

(subota, 06. apr 2013, 15:15) - anonymous [neregistrovani]

Snovi

Covjek sanja najvecim dijelom tokom cijele noci ali se sjeca samo onih snova neposredno pre budjenja. Ja, licno se sjecam i sjecat cu se cijeli moj zivot dva sna - prvi je komican ali drugi je kao iz filma strave i uzasa.

(subota, 06. apr 2013, 12:46) - anonymous [neregistrovani]

japanci

japanci su divan i vredan narod

(subota, 06. apr 2013, 05:07) - anonymous [neregistrovani]

RE: А чему све то?

А коме може да шкоди? Нико ти ништа не узима ни из главе ни из џепа. Наука је дивна ствар и наука ће спасити нашу Тијаницу, као што је спасила много, много деце.

(petak, 05. apr 2013, 18:28) - anonymous [neregistrovani]

А чему све то?

Да ли ће визуелизација снова можда смањити број гладних, несрећних и болесних у свету, или ће нам пре бити одузето и последње уточиште од језиве стварности свакодневице...?

(petak, 05. apr 2013, 18:07) - anonymous [neregistrovani]

Шта ли сањају

Ови наши политичари на власти? Чему ли се надају?