"Igrač" - priča o plesaču i kontroverznoj društvenoj figuri

Dokumentarni film "Igrač" o Sergeju Polunjinu, biće prikazan u nedelju, 5. aprila u 12 časova na onlajn festivalu "Moj of" (www.mojoff.net).

Dokumentarni film Igrač Stivena Kantora o Sergeju Polunjinu, brutalno talentovanom plesaču, ali i vrlo kontroverznoj društvenoj figuri, u startu obećava naročitu izazovnost. Polunjin je rođen u Ukrajini, ali za sebe smatra da je Rus, ima i srpski pasoš koji mu je posebno drag jer se u Beogradu oseća kao kod kuće. 

Da podsetimo, Polunjin je bio protagonista video-spota koji je promovisao otvaranje Narodnog muzeja u Beogradu pre dve godine. U Ukrajini je danas na crnoj listi zbog političkih stavova i izražene naklonosti prema ruskom predsedniku Vladimiru Putinu, čiji je lik istetovirao na svom telu (između ostalih brojnih tetovaža).

Prošle godine je zbog homofobičnih izjava izbačen iz Pariske opere, gde je trebalo da igra u Labudovom jezeru. Ovi detalji iz njegovog burnog života dokazuju da je on dramski neobično potentan i zato jako inspirativan za tkanje biografske priče.

Kantorov film prikazuje Polunjinov život od rane mladosti, odrastanje u Hersonu, u južnoj Ukrajini, u krajnjem siromaštvu, preko odlaska u Kijev u baletsku školu, a zatim u London na Kraljevsku akademiju, koju nezapamćeno napušta, da bi otišao u Moskvu, gde se pridružuje „Baletu Stanislavski". Kroz razgovore sa članovima njegove porodice, prijateljima i kolegama, kao i baletskim stručnjacima, film istražuje uzroke i posledice Polunjinove neobuzdane prirode; razloge za pad u ponor korišćenja narkotika, kao i za buntovništvo koje ima korena u odrastanju u bedi i žrtvovanju porodice.

Film istražuje vrednosti njegovog osobenog plesa koji je izazvao poređenja sa radom Rudolfa Nurejeva i Mihaila Barišnjikova. Posebno je istaknuta važnost ugrađivanja individualizma u igru: "Plešem kako se osećam... Svaki izlazak na scenu je borba sa emocijama i frustracijama", kaže Polunjin, podsećajući i na misao čuvene koreografkinje Marte Grejem: "Ples je tajni jezik duše."

Poslednji deo filma je posvećen nastajanju video-spota za pesmu Take Me To Church, irskog izvođača Hozijera, rezultat saradnje Polunjina i video umetnika Dejvida Lašapela, koji je stekao ogromnu popularnost (i danas se može videti na Jutjubu). On otkriva Polunjinovu naročito ranjivu stranu, uticaj unutrašnjeg bića umetnika na njegovu igru, razorne nemire koji ga čine autentičnim izvođačem.

Takođe, od Polunjina tada saznajemo da on samo želi "normalan život". Njegov solo ples koji sledi u ogromnoj, napuštenoj hali usred šume, postaje metafora puta ka slobodi, možda ka toj normalnosti, ritual odlaska u svet bez granica, prostor imaginacije koji je svima potreban.

broj komentara 8 pošalji komentar
(subota, 04. apr 2020, 16:02) - Жика Стојиљковић, Скопје [neregistrovani]

Ана, текст је изванредан!!!

Сажет али свеобухватан.
Једноставна али продорна елоквентност гони читаоца да у једном даху прочита - све!
Незнам шта је инспиративније - личност Сергеј Полуњин или начин на који сте га представили.
Испунили сте ми свест нечим веома инспиративним ...
Стартујем са истраживањем ... и обогаћивањем своје личности.
Хвала Вам.
Поздрав!!!

(subota, 04. apr 2020, 14:04) - anonymous [neregistrovani]

Bruto

Jel mislite brutalno, sa korenom reci u latinskom, italijanskom..ili.....?

(subota, 04. apr 2020, 13:55) - anonymous [neregistrovani]

svasta zaista

Ja bih rekao da neracionalno trosite svoje i tudje vreme na komentare koji su besmisleni!

(subota, 04. apr 2020, 09:54) - anonymous [neregistrovani]

Sleng

Brutalno jeste epitet ali je sleng njegovo korišćenje u smislu mnogo ili vrlo definitivno sleng.

(petak, 03. apr 2020, 15:18) - anonymous [neregistrovani]

svasta zaista

Molim Vas da prvo naucite znacenja reci, pa onda da komentarisete. Meni se izbor reci posebno dopada!!!

(petak, 03. apr 2020, 14:52) - анонимус [neregistrovani]

свашта!!!

Брутално талентован није сленг, већ епитет, научите прво значења речи, па онда коментаришите, а мени се израз врло допада.

(petak, 03. apr 2020, 12:17) - anonymous [neregistrovani]

?

Brutalno tragično izražavanje autora teksta.

(petak, 03. apr 2020, 11:39) - anonymous [neregistrovani]

Брутално

Брутално талентован?! Сленг је добродошао на Јавном медијском сервису?