Muzej savremene umetnosti u Beogradu svečano otvara onlajn izdanje izložbe

Planiranu izložbu „Refleksije našeg vremena: Akvizicije Muzeja savremene umetnosti 1993–2019“ publika će moći da pogleda na sajtu Muzeja.

Umesto u zgradi na Ušću, prva postavka Muzeja savremene umetnosti u Beogradu posle retrospektive Čistač Marine Abramović, zbog vanrednog stanja biće dostupna na sajtu  i društvenim mrežama. Izložba akvizicija iz poslednjih 25 godina trebalo je da bude otvorena 28. marta, a Muzej će u narednom periodu umetnička dela koja su nabavljana otkupom i poklonima publici učiniti dostupnim u onlajn izdanju.

Postavka obuhvata više od 200 reprezentativnih dela među kojima su slike, grafike, crteži, skulpture, instalacije, fotografije i video radovi koji su planski nabavljani za zbirke muzeja. Autorke koncepcije ove izložbe su kustoskinje MSUB Mišela Blanuša, Rajka Bošković, Svetlana Mitić i Žaklina Ratković.

Prateći širok dijapazon različitih jezičkih specifičnosti, ali i raznovrsnih fenomena prisutnih u sferi moderne i savremene umetnosti od početka 20. veka do danas, izložba je koncipirana u 13 tematsko-problemskih celina kao što su: Muzej u muzeju, Postulati modernizma, Društvo–Politika–Umetnost, Aporije savremene scene...

Kroz izložene celine prepoznaju se tematske i problemske relacije ali i novi dinamični odnosi u koje su pojedini autori postavljeni, što reflektuje dinamiku heterogenosti muzejske građe koja je bila polazište za rad na toj izložbi. Kroz predstavljen izbor može se pratiti politika otkupa Muzeja, koja je sprovođena tokom poslednjih 25 godina, a obuhvaćena dela pokazuju dve osnovne linije kolekcioniranja.

Prva je istorijska koja prati razvoj modernizma na jugoslovenskom umetničkom prostoru, a druga je vezana za kretanje i dinamiku savremene umetničke scene. Dela savremenih umetnika prezentuju nove pojave u figurativnom slikarstvu, neokonceptualne pristupe, ali i savremene umetničke prakse koje su većinom prožete tematikom političkih previranja, krize i posledica transformacije postsocijalističkog društva. Od izuzetnog značaja je i problem raspada zajedničke države, koji je doveo i do redefinisanja izvorne zamisli o formiranju Muzeja kao centralnog umetničkog fonda tadašnje SFRJ, navode u Muzeju savremene umetnosti u Beogradu.

Iz današnje perspektive, ovaj fond se pozicionira kao jedan od najrelevantnijih za izučavanje i izlaganje umetnosti jugoslovenskog umetničkog prostora i tako poprima širi međunarodni značaj. Tendencija popunjavanja zbirki delima svetskih umetnika deo je projekta koji vodi ka stvaranju respektabilne evropske kolekcije Muzeja u budućnosti.

Povod za ovu izložbu je, kako se navodi, i činjenica da se u periodu od 25 godina muzejski fond uvećao za preko 1.400 dela domaće, regionalne i evropske moderne i savremene umetnosti. Dela su nabavljana većinom od umetnika sa domaćih i međunarodnih izložbi realizovanih u Muzeju i drugih reprezentativnih samostalnih i grupnih izložbi, kao i putem poklon zbirki i legata. Mnoga dela će ponovo biti prikazana publici, a neka će biti izložena prvi put.

broj komentara 3 pošalji komentar
(petak, 27. mar 2020, 11:18) - anonymous [neregistrovani]

Koma

"svecano otvaranje" , bravo!

(četvrtak, 26. mar 2020, 13:44) - anonymous [neregistrovani]

МСУ

Браво за МСУ. Пуно поздрава свима запосленима и желим вам да што пре добијете и праве посетиоце.

(četvrtak, 26. mar 2020, 13:28) - Jovana [neregistrovani]

virtuelni muzeji

Nekoliko muzeja iz Srbije imate na linku https://www.360serbia.com/virtuelne-ture/lista-srpskih-muzeja-koje-mozete-obici-virtuelno-za-vreme-kucne-izolacije/