Читај ми!

Тврђава у Газијантепу, од Рима и Византије стајала дуже од 2.000 година

Утврђење у Газијантепу, које се налази у центру истоименог града у Турској, прошло је кроз бурну историју, али га ништа није толико оштетило као бес природе.

Брдо на ком стоји замак, односно оно што је од њега остало након разорног земљотреса, користили су као осматрачницу још древни Хетити у другом миленијуму пре нове ере.

Прво утврђење на том месту изградили су Римљани у другом и трећем веку.

Замак је обновљен и фортификација проширена у шестом веку током владавине цара Јустинијана Првог. Византијци су га значајно ојачали и проширили, а онда и додатно утврдили прављењем сувог шанца и мреже подземних тунела.

Замак је пао у руке Умајада 661. године, а остао је у муслиманским рукама до 962. године када су Газијантеп поново освојили Византијци. Нешто више од једно века касније, 1067. године, заузимају га Селџуци, да би 30 година касније пао у руке крсташа.

Поново су га 1150. освојили Селџуци, да би у наредних три деценије падао у руке јерменског краљевства Киликије и династија Зенгида.

Ајубиди га освајају 1181. године, обнављају и ојачавају, а 1218. године га поново заузимају Селџуци. Наредних два века утврђење је више пута освајано, од стране Илканата и Мамелука.

Буран период окончао се 1516. године када су замак освојили Отомани, а са растом, јачањем и ширењем граница царства, утврђење је изгубило на својој важности.

Читаво утврђење је кружног облика, има 12 торњева, а и даље се на њима могу видети украси и рељефи преостали од Ајубида и Мамелука.

број коментара 0 Пошаљи коментар