Читај ми!

АП: Заборавите виски и коњак, нема бољег пића од шљивовице

Заборавите виски или коњак, за Србе нема ничег бољег од домаће шљивовице, пише АП. Овог месеца српско пиће треба да добије признање Уједињених нација као пример важне културне традиције.

Шљивовица се у Србији вековима ручно правила и конзумирала, обичај који се преноси са генерације на генерацију, за који стручњаци кажу да је постао део националног идентитета, пише АП уз објашњење како се изговара реч шљивовица.

Традиција је и даље распрострањена у руралним областима балканске земље упркос процвату модерних дестилерија и брендова.

Очекује се да ће Унеско овог месеца одлучити да ли ће укључити „друштвене праксе и знања у вези са припремом и употребом“ овог алкохолног пића на своју листу светске нематеријалне културне баштине.

Социолог Илија Маловић каже да је шљивовица типично српски производ јер се добија од локално узгојеног воћа – шљиве – која је лако доступна, и зато што се ракија прави и ужива у породици и локалним заједницама.

Срби пију шљивовицу када славе, тугују, дочекују госте и обележавају важне догађаје, објаснио је Маловић. Људи су увек чували своје најбоље флаше за венчања, рођење детета и сахране, рекао је Маловић за АП.

„Шљивовица је одувек била интимно везана за породицу. Део је живота људи од почетка до краја и увек је била део идентитета овог народа“, објашњава Маловић, који је аутор блога о локалним воћним ракијама.

Ових дана шљивовица је и значајан српски извозни производ и локална туристичка атракција. Последњих година никла су мала предузећа која производе шљивовицу и друге воћне ракије, нудећи модерну амбалажу у етно-стилу.

За бољи квалитет, шљивовица се понекад чува у храстовим бурадима што јој даје браонкасту боју попут вискија и помало горак укус.

И, с годинама, постаје све боља, наводи агенција АП.

број коментара 5 Пошаљи коментар
(четвртак, 01. дец 2022, 13:28) - Sl.Đ.P.anonymous [нерегистровани]

Srpska šljivovica

Moj drug Minja, rođen u nekom selu kod Čačka, uživao je u šljivovici i ovako o njoj pričao: "То čuveno srpsko piće pili su i bogovi na Olimpu, i ne znajući mu pravo ime, nazvali su ga - Srpska šljivovica!"

(петак, 18. нов 2022, 17:45) - anonymous [нерегистровани]

Sljivovica.

Po zdravlju nijedno alkohlono pice nije zdravo pogotovo sljivovica je otrov za oganisam., prema tome ne piti alkohol ziveces duze.......

(петак, 18. нов 2022, 05:38) - Protivnik lupanja! [нерегистровани]

Ljudski organizam...

zna samo dva pića:-Majčino mleko i vodu!-Sve ostalo za njega je otrov!

(четвртак, 17. нов 2022, 21:01) - Дејан [нерегистровани]

Не треба повод

Пијемо ракију и без посебног разлога, боље то него пиво

(четвртак, 17. нов 2022, 16:17) - anonymous [нерегистровани]

Rangiranje rakija u Srbiji (čuo sam u emisiji "Ja volim Srbiju", od cara Okanovića)

4. Sve rakije su Srbiji dobre
3. Dobra rakija
2. Odlična rakija i
1. Ja pek'o
:)