Читај ми!

Таин - чувени војнички хлеб као амајлија - поново на нашим трпезама

Чувени хлеб таин који је хранио српску војску од 1912. до 1918. године, поново се може наћи на српској трпези захваљујући вештим рукама Драгане Крбовац из удружења жена „Путоказ“.

„Завичајно је име под којим сам покренула и оживела српски војнички хлеб. Ово је заветни хлеб с обзиром да је мајка Алексе Здравковића испекла хлеб који му је послала пред одлазак у Балкански рат. Алекса је био из Пирота и његов хлеб чува се и даље у музеју Понишавље. Он га је понео кроз све ратове, вратио га кући. Породица је тај хлеб предала музеју", објашњава Драгана Крбовац.

Таин је турска реч која у преводу значи следовање за једног војника.

Колико је био важан сведочи и војничка униформа тога доба која је обавезно подразумевала торбицу за хлеб.

„Хлеб се прави од ражаног брашна, тежи је мало више. Ја користим искључиво воденично ражено брашно и спелту. Правим га ручно и печем га у фуруни. Да би хлеб био такав какав јесте, да би имао душу, он мора да се пече у природној атмосфери", истиче Драгана.

Таин се меси дан раније. Више пута ручно се обрађује, а потом пече у добро загрејаном суду, под поклопцем.

Специфичног је укуса и мириса. Увек је мешен са мало свете воде. Може да стоји до недељу дана на собној температури или у фрижидеру

Таин је војнике подсећао на дом, породицу, фуруну, на њиве, воћњаке, част, имање и предање.

Јео се у малим залогајима, а у највећим оскудицама топио у устима да би се преживело.

У ратовима таин је био и амајлија - чувар среће.