Читај ми!

У пољу пронађен један од првих златника Енглеске

Редак новчић краља Хенрија Трећег из 1257. откривен је у пољу у Девону као један од „првих златника у Енглеској“.

Реч је о једном од првих златника Енглеске. Откривен је уз помоћ детектора метала и процењена вредност му је 400.000 фунти. 

Вилијам од Глостера ковао је новчић краља Хенрија Трећег око 1257. године од злата које је увезено из северне Африке.

Колекционари верују да је то први „прави" портрет енглеског краља на престолу од владавине Вилијама Освајача. Познато је да постоји само осам новчића, а скоро сви су у музејима.

Прошлог септембра, детектор је открио ово „мало благо", чије је пречник нешто мањи од три центиметра на пољопривредном земљишту у у Девону.

Трагач, који је желео да остане анониман није могао ни да претпостави колику је реткост пронашао све док није објавио његову фотографију на Фејсбуку, где је новчић приметио специјалиста аукцијске куће „Спинк" у Лондону.

Новчић је процењен на 400.000 фунти пре аукције, а претходни примерци су продати за више од 500.000 фунти.

„Новчић је пронађен на неприступачном терену и лако је могао да остане непримећен. Сада је сачуван за будуће генерације да у њему уживају, а чињеница да сам ја био тај који га је открио је срећа. Тог дана ми се жеља испунила, а ја сам срећник. Осећам обавезу да се извиним свим осталим детекторима који претражују и маштају", рекао је проналазач.

На новчићу је приказан портрет крунисаног Хенрија Трећег. Исковано је укупно 52.000 новчића. Када је Хенри Трећи умро, скоро сви су били истопљени.

Краљ Хенри Трећи (1207-1272), син краља Џона, владао је Енглеском од 1216. до 1272. године, што је била једна од најдужих владавина у енглеској историји.