Читај ми!

Направите јело којим Грци обележавају дан када су рекли историјско Не

Грци обележавају 28. октобар као Дан „Нe“, дан када су 1940. године одбили италијански ултиматум и ушли у рат са силама Осовине. На овај празник најчешће се једе традиционално јело од бакалара, чији рецепт вам поклањамо.

Било је три сата ујутро када је 28. октобра 1940. године италијански амбасадор у Грчкој,  Емануеле Граци, премијеру Јанису Метаксасу уручио ултиматум Бенита Мусолинија са захтевом да се италијанској војсци дозволи слободан пролаз и заузимање стратешких локација у Грчкој. Премијер је одлучно одговорио на француском: „Дакле рат“, што су Грци преточили у кратко όχι – не!

Два и по сата касније, италијанска војска прешла је грчко-албанску границу и почео је рат.  Иако је Дуче кренуо у инвазију са 140.000 војника, наишао је на неочекиван и жесток отпор. Грчка војска је до средине новембра зауставила италијанску инвазију и кренула у контраофанзиву, потискујући Италијане назад у Албанију и ослободивши северни Епир.

Упркос каснијем доласку Немаца и паду Грчке у руке окупатора, Метаксасов одговор је задао велики ударац силама Осовине и одложио немачку операцију Барбароса против Совјетског Савеза, па је тешка руска зима немачке војнике затекла неспремне.

Дан када су рекли историјско „Не“ Грци прослављају као национални празник. Тим поводом и ове године је приређена војна парада у Солуну.

На трпезама у грчким домовима на овај дан се најчешће једе традиционално јело бакаљарос скордаљá (μπακαλιάρος σκορδαλιά), пржени бакалар са пиреом од кромпира и белог лука.

Усољени бакалар претходно се дан-два држи у води која се мења неколико пута, како би из њега изашла сувишна со.

Бакалар се пржи у уљу, или исечен на комадиће и уваљан у ретко тесто направљено од брашна, мало пива и воде, или се од уситњеног бакалара, брашна, пива и першуна направи смеса од које се праве ћуфтице, а затим прже.

За пире се скува кромпир, изгњечи, посоли, а затим измеша са смесом од доста белог лука (5-10 ченова), бар пола шоље маслиновог уља и сока од лимуна, умиксаних у блендеру. Тој смеси се може додати и мало ораха.

На крају се све додатно кремасто умикса и можете да почнете да уживате у правом грчком посном специјалитету.

број коментара 10 Пошаљи коментар
(петак, 29. окт 2021, 13:26) - anonymousPero iz Svedske [нерегистровани]

NE i DA........OHI I NE

Srpski NE Grcki DA


Grcki OHI Srpski NE

(петак, 29. окт 2021, 13:23) - Djuradj [нерегистровани]

@"Ne"

Prike,mnogo si pobrakao,NE, je na srpskom a nagrckom je OCHI,DA, na grckom je NAI.

(петак, 29. окт 2021, 11:37) - Milan [нерегистровани]

"Ne"

Imajući u vidu da "NE" na grčkom znači "DA", šta su oni zapravo rekli?

(петак, 29. окт 2021, 10:32) - TODOR [нерегистровани]

BRACA GRCI

JEDINI KOJI SU SE SUPRTSTAVLI FASIZMU NA BALKANU SU BILI SRBI, CRNO GORCI, BOSANCI I GRCI.

(петак, 29. окт 2021, 09:53) - anonymousPero iz Svedske [нерегистровани]

Grcki "NE"28 oKT.. 1940

Odgvorili su "NE" 28 ,,,Okt...1940G. Italijanima i Germanima i na kraju dobilisu za "Poklon"1945g ""Englesku Okupaciju""

(петак, 29. окт 2021, 09:40) - anonymousPero iz Svedske [нерегистровани]

OdGV... A Nas ( Ruska Klopka)

Odlaganjem ""Barbarosa"",,Rusi su dobili sest meseca ,,i u to vreme Pripremilisu se i na kraju pobedili i totalno srusili naj moderniju Armiju u to vreme..Odlaganje je bila uspesna "Ruska Klopka"....

(петак, 29. окт 2021, 06:42) - Vesna [нерегистровани]

Vreme

Molim vas recute mi gde se oblaci Biljana Vranes.Uvek je super sredjena ali ta garderoba oduzima dah.Gde kupuje te prelepe haljine i komplete. HVALA.

(петак, 29. окт 2021, 04:20) - Ivan Zgrozeni [нерегистровани]

A nas

Su u skoli ucili da smo mi razlog za kasnjenje operacije Barbarosa.

(четвртак, 28. окт 2021, 22:29) - anonymous [нерегистровани]

hmm

Nisam znao da su pre 80 godina Grci tradicionalno imali blender.

(четвртак, 28. окт 2021, 20:37) - anonymous [нерегистровани]

Лепо

је читати бајке с времена на време.