Читај ми!

Немачки пензионер у подруму чувао озлоглашени нацистички тенк „пантер“

Тужиоци и адвокати у Немачкој не могу да смисле начин како да казне пензионера који је у свом подруму деценијама чувао легендарна нацистичка ратна оруђа – тенк „пантер“ и противавионски топ калибра 88 милиметара.

Тенк, топ и торпедо су извађени из подрума куће у Хајкендорфу, граду на северу Немачке 2015. године.

Читава акција захтевала је ангажовање неколико војних возила и двадесетак војника и вишечасовно пажљиво извлачење из подрума.

Шест година касније, тужиоци и адвокати и даље не могу да се договоре о висини казне, која може да буде и 500.000 евра.

Осамдесетчетворогодишњи оптужени такође мора да пронађе нов дом за своју несвакидашњу колекцију.

Његов адвокат каже да је амерички музеј заинтересован да купи тенк „пантер", који се сматра једним од најбољих тенкова из Другог светског рата.

Осим „пантера“, неколико колекционара из Немачке заинтересовано је за друге ствари из колекције – популарну „осамдесетосмицу“, такође један од најубојитих топова рата, као и пушке и пиштоље.

На јучерашњем саслушању и Килу, око 100 километара удаљеном од Хамбурга, правници су покушали да утврде да ли колекција крши немачки Закон о контроли наоружања, којим се регулише производња, продаја и транспорт оружја.

Одбрана истиче да многа оружја из колекција нису функционална. Разматра се прихватање ниже казне од 50.000 евра, пише лист Велт.

Пантер и осамдесетосмица, страх и трепет рата

Нацистичка Немачка је 1943. године избацила на ратиште прве „пантере“. Као средње тежак тенк био је намењен, пре свега, обрачуну са совјетским тенковима „Т-34“ и „КВ“, који су представљали непријатно изненађење за Вермахт на источном фронту.

„Пантер“ се истицао по бројним стварима. Био је прилично добро оклопљен (посебно спреда), а коси оклоп представљао је велико унапређење у односу на друге немачке тенкове тог доба.

Био је релативно брз. Касније верзије биле су и прилично поуздане, мада у војним круговима постоји консензус да је тенк и даље био прекомпликован за производњу и поправку.

Ипак, оно што је било најимпресивније је главно наоружање – противтенковски топ калибра 75 милиметара, посебно прилагођен за „пантера“. Дужина цеви и веће пуњење граната омогућавале су пројектилима изузетно велику брзину и, самим тим, пробојну моћ.

Иако не тако великог калибра, „пантеров“ топ имао је изузетни противтенковски потенцијал и могао је да уништи било који савезнички тенк.

Противавионски топ калибра 88 мм пронађен код немачког пензионера такође је једно од најпознатијих оруђа Другог светског рата.

Примарна функција била му је противавионска, због које је развијен 30-их година. Вертикални домет му је био од 8 до 15 километара, а хоризонтални од 14 до 20 километара, зависно од типа.

Увежбана посада могла је да испали око 25 граната у минути, а био је веома успешан због своје високе прецизности.

Немачка војска је, међутим, открила да топ може да се примени и у противтенковској улози, и то веома успешно.

Одлична прецизност и пробојност учиниле су га једним од најозлоглашенијих нацистичких ратних оруђа, способним да уништи скоро сваки тенк и оклопно возило рата. Прилагођена верзија уграђивана је у најпознатији немачки тешки тенк „тигар“.

број коментара 22 Пошаљи коментар
(петак, 30. јул 2021, 12:44) - anonymousPero iz Svedske [нерегистровани]

Odgv..Staljin je ubio vise sunarodnika

U Antikomunisticku propagandu sam cuo DA On ubio 45 cak i 65 miliona( Glas Amerike i Radio Slobodna Evropa)..Daklem Ti oprastas Agresora Germana sve sto je radio u Rusiju ,,pa i u Kragijevac(Lepo od Tebe zemljace)....Pero

(петак, 30. јул 2021, 11:33) - Moj,galebe! [нерегистровани]

Adenauer je na ime...

ratne otštete Titu dao beskamatni kredit na 99 godina!-Tito je finansirao i putovanja "Galebom",sa preko 2000 zvanica (D.Ćosić,na pr.)...

(петак, 30. јул 2021, 11:17) - Učite istoriju! [нерегистровани]

Staljin je ubio više sunarodnika,

preko 30 miliona,nego Hitler, preko 25 miliona!

(петак, 30. јул 2021, 11:13) - Potsetnik: [нерегистровани]

Krim nikad nije bio ruski!

"1784. ruska imperija anektira ceo Krim"-Učite istoriju:

(петак, 30. јул 2021, 10:10) - anonymousPero iz Svedske [нерегистровани]

Odgv.. Jadni Saveznici

Zemljace !! Mislim da si Ti jedan od milione ljudi koji veruju na poznatu BAJKU o ""Nemacku cudo"" Nemacka nije nista stvorila sama,,nego saveznici i pre svega Amerikanci pomogli OGROMNIM kreditima (Sa samo 2% kamata) i OGROMNIM Investicijama..I toSVE GA zbog "" Solidarnost""medju Imperialistima..Nemcima sve je OPROSTENO,, ubilisu 42 miliona ljude,od toga 28 Miliona samo u Rusiju..Danas, Zapad kaznjava Rusiju Sankcijama i Bojkotama zbog Krima ,,I evo to je ""Zapadna Demokratija""....Pero

(четвртак, 29. јул 2021, 21:25) - anonymous [нерегистровани]

Odgv. Portsetnik

Odlican primer ,,dokazi i dokaze " Zapadne Demokratije",,Nemcima koji su Ubili 42 milione ljude u dr.Sv. Ratu sve oprosteno,, Icak su dobili ogromne kredite od Amerikanaca (Samo sa 2% kamata) )Amerikancima koji su unistili Vietnam i ubili 2,5 milione Vietnameza ,sve oprosteno...i do sada nisu dali ni jedan dolar za ratnu otstetu...Rusiju su kaznili i kazne svaki dan sankcijama i bojkota zbog Krimeu....Pero

(четвртак, 29. јул 2021, 02:36) - anonymousPero iz Svedske [нерегистровани]

Odgv. Mismo kaznili sami sebi...

Postovane ,Druze !!!Neznam DA si Ti ikada u zivotu citao sporazum ( Ugovor) nakon dobijanje materijalne pomoc ili ZAJAM od neke bogate zemlje ?? Glavne tacke u sporazumima sadrze USLOVE I to politicke uslove i naj gore da padnes u Duznicko ropstvu ....A naj vaznije uslovi su bili 1948 g. DAprekinemo svaki odnos sa S.Savezom i Staljinom i od tada pocela i Raspad Jugoslavije ....Pero

(среда, 28. јул 2021, 22:12) - Ognjen [нерегистровани]

Mi smo kaznili sami sebe

Mi smo posle rata imali sve, što Nemačka nije. Od raskida sa Staljinom, pa sve do osamdesetih godina, dobijali smo bespovratnu pomoć od oko pet milijardi dolara godišnje. Mogli smo da iskoristimo taj novac za bilo šta, čak i za mirni razlaz devedesetih. Nisu nam Nemci krivi što mi ne znamo da uredimo sopstvenu državu i što svaki Balkanac čim se rodi misli da je general i da sve zna. Za razliku od nas, Nemci nisu dopustili da učenik posle završene škole bude nesposoban za život, njihovi penzioneri mogu komotno da žive i bave se raznim hobijima, a naši skupljaju hranu iz kontejnera. Ne budimo luzeri, kvalitet naših života zavisi od ličnog znanja i sposobnosti.

(среда, 28. јул 2021, 19:05) - Panta anonymous [нерегистровани]

Dekica i tenak

Dekici je tenak ostavio tata da se "igra" dok ne nauci da ga iskoristi u primarnu svrhu... ali ispalo ovako posto dekica bio lenj pa nije nastavio lozu nego gosti migrante !

(среда, 28. јул 2021, 11:12) - Gastarbajtovanje [нерегистровани]

Potsetnik:

"Danas u Berlinu ima više Rusa nego 45.!"