Читај ми!

Револвер којим је убијен Били Кид ускоро на аукцији, спремите бар 200.000 долара

Један од најзнаменитијих примерака ватреног оружја америчког Дивљег запада биће понуђен на аукцији следећег месеца. Реч је о револверу којим је убијен озлоглашени одметник Били Кид.

Револвер шерифа Пата Гарета, како се очекује, на аукцији ће достићи цену између два и три милиона долара, најавила је аукцијска кућа „Бонамс“.

Шериф је, након вишемесечне потраге за одметником, пуцао на озлоглашеног револвераша Билија Кида 1881. године.

У опису куће која организује аукцију, наводи се да је у питању „најзначајније благо ране историје Запада“ у Сједињеним Америчким Државама. 

Оружје је до сада било у колекцији тексашког пара Џима и Терезе Ерл. Они су сакупљали артефакте са Дивљег запада више од 50 година. Џим је преминуо 2019. године, а његова породица сада продаје колекцију.

Били Кид је био човек за којим се трагало у Аризони и Новом Мексику због осам убистава.

Шериф Гарет пратио је револвераша до ранча у Форт Самнеру у Новом Мексику, пронашао га тамо и пуцао у њега 14. јула 1881. године.

Прича о потрази за Кидом део је поп културе готово 100 година. То је била тема небројено много дела, укључујући филмове Пат Гарет и Били Кид (Pat Garrett and Billy the Kid) и Млади реолвераши (Young Guns). 

На аукцији, заказаној за 27. август у Лос Анђелесу, биће понуђена и пушка двоцевка коју је Били Кид користио током бекства из зграде суда у априлу 1881. године, у Новом Мексику.

Стручњаци процењују да ће коначна цена бити између 200.000 и 300.000 долара.

Уговор из 1881. године, којим се шериф Гарет обавезује да напише књигу о Билију, такође ће бити на аукцији. Очекује се да достигне цену између 8.000 и 12.000 америчких долара.    

број коментара 2 Пошаљи коментар
(субота, 24. јул 2021, 13:32) - arizonac [нерегистровани]

Nije dugo ziveo

Ne znam odakle ti ta informacija,ali Wiliam Bonney (ni to nije bilo njegovo pravo ime) ili Bili Kid,je ubijen od Pat Gareta u 21 god. zivota.Njegovo pravo ime i prezime je Henry McCarty .Stoji na kamenu groba u Fort Sumner Nj.Mexico.Ne znam zasto je to toliko vazno,ali...

(субота, 24. јул 2021, 04:01) - anonymous [нерегистровани]

Bili kid

Pat geret Nije ubio bili kida. Bili se vratio kao starac iz meksika umro prirodnom smrcu