Читај ми!

Паклено вруће у Москви – најтоплији јун у последњих 120 година, а биће још горе

Московљани се добрано презнојавају ових дана, а понедељак 21. јун са 34,7 степени Целзијуса био је најтоплији јунски дан у последњих 120 година. Рекорд би могао кратко да потраје јер се наредних дана очекује још топлије време.

Последњи јун, када је забележена виша температура, био је далеке 1901. године, а руски метеоролози приписују температурни рекорд глобалном загревању.

Руски хидрометеоролошки завод, који води евиденцију температуре од 1881. године, предвиђа да ће у четвртак и петак температуре прећи и 35 степени Целзијуса.

„Температуре забележене у Москви ових дана су без преседана у последњих 120 година, а разлог за то су климатске промене“, навела је Марина Макарова из „Росхидромета“.

Највиша икада измерена температура у Москви била је изнад 38 степени Целзијуса и то 10. јула 2010. године, када је западни део Русије погодио страховит топлотни талас праћен пожарима.

Санкт Петербург, други по величини град у Русији, који лежи 600 километара северозападно од Москве, такође је „прокувао" са температурама које су достигле 34 степени.  

број коментара 1 Пошаљи коментар
(среда, 23. јун 2021, 15:21) - Arman [нерегистровани]

Vreme

Nek isključe Harp