Читај ми!

Узбуна у Италији због најава из Брисела да ће сви морати да пију беванду

Представници италијанске винске индустрије оштро су се успротивили најавама које долазе из Европске уније које промовишу разређивање вина водом како би се смањио садржај алкохола.

Како преноси медији, предлог да се вино убудуће разблажује водом је покренут у Европској унији како би се подстакла производња вина без алкохола или мањим процентом алкохола у циљу промоције здравијих животних навика у Европи.

Министар пољопривреде Италије, Стефано Патуанели, најавио је противљење Рима, како преноси новинска агенција АНСА, док је удружење пољопривредника „Колдирети“ упозорило да је то вид „обмањивања потрошача“.

Италијански лист Коријере дела сера помиње чак и „устанак у Италији“ против разблаживања вина.

„Увођење делимичног и потпуног смањења алкохола као нове виноградарске праксе представља велики ризик и изузетно опасан преседан који би озбиљно угрозио идентитет италијанског и европског вина“, сматра председник „Колдиретија“, Еторе Прандини.

Продаја разводњеног вина као квалитетног производа у Европи до сада је била забрањена, подсећају винари.

Неки винопије воле да умешају воду у чаши и пију беванду или шприцер како се не би брзо напили. Вино декларисано као безалкохолно је такође доступно у продавницама. По досадашњој пракси, алкохол се накнадо уклањао из нормално произведеног пића.

Италијани се противе и идеји да се додавање воде у вино уврсти као „добра пракса“ у законској регулативи Европске уније и за познате и скупоцене италијанске винске брендове, попут „Барола“, „Брунела“ и других.

Иначе Италијани су по количини попијеног вина светски шампиони. Годишњи промет је до недавно био 11 милијарди евра.

број коментара 9 Пошаљи коментар
(недеља, 09. мај 2021, 19:36) - anonymous [нерегистровани]

Грешка у корацима

Просечан животни век у Италији износи преко 80 година, а од свих европских народа дуговечнији од Италијана су само Швајцарци, Швеђани и Норвежани. А у Италији је традиција прављења и испијања вина део националне културе још од Старог века. Кад је тако, онда је сулудо и очекивати да ће Италијани пристати да им бирократе из Европске Комисије кроје капу и да им одређују шта ће да једу, шта ће да пију и како ће да живе. Нема теоретске шансе да се тако нешто деси.

(недеља, 09. мај 2021, 19:34) - anonymous [нерегистровани]

Хахаха

Па пошаљите ширу Европској унији под хитно. Шта чекате ви у Србији? Сад ви који правите ширу имате прилику живота да се опарите.

(недеља, 09. мај 2021, 17:38) - anonymous [нерегистровани]

Lol

Ipak se okreće!

Pa da li je moguće da Brisel (Belgija gde živim) ovo traži?

Pa ovde se vino vodi kao hrana!
Čak dokaz za to je što se vino može kupiti u koliko plaćate sa karticom "za hranu" tj kartica na koju ležu pare za hranu tokom radnih dana od gazde.

Usput ne pamtim da li sam vino razblazio ikada! Neki vole, neki ne.

Ovo zaživeti neće-niti može!

(недеља, 09. мај 2021, 17:34) - anonymous [нерегистровани]

Vino je zdravo da se pije

Ovom odlukom oni onemogucavaju ljude da zdravo zive. Ako se pije u malim kolicinama (nerazredjeno) onda je vino veoma dobro za nas organizam.

(недеља, 09. мај 2021, 16:42) - anonymous [нерегистровани]

Raspad

EU će biti spas za sve koji žele slobodu.

(недеља, 09. мај 2021, 16:41) - anonymous [нерегистровани]

sporedni kolosek

Vino je problem? A kako se ne bore toliko protiv nezdravog zivota zbog preteranog rada i stresa na poslu. Recimo, da ne morate da radite 70h nedeljno (u stvarnosti, ne samo na papiru), ili da niste izlozei mobingu, ili da zaradjujete dovoljno za zivot da ne zivite od milostinje. Razlike izmedju boagtih i siromasnih su sve izrazenije a to je i te kako izvor zdravstvenih problema. Iako EU nije najgora, brzo se krece u tom smeru.

(недеља, 09. мај 2021, 16:32) - anonymous [нерегистровани]

U proseku

Vina imaju od 13 % do 15% alkohola , a šta će onda biti sa žestokim pićima. Hoće li biti totalno zabranjena?

(недеља, 09. мај 2021, 15:29) - Vlajko [нерегистровани]

Dionis

Dionis se prevrće u grobu. Kakva pamet je ovo mogla da smisli? Jeli to ideal ka kome težimo? Vino sa vodom nije vino. Ako viski može da se razblažuje sa vodom ili mnogo leda, vino i rakija ne mogu. To znaju svi osim kravataša EU u Briselu.

(недеља, 09. мај 2021, 14:42) - anonymous [нерегистровани]

Revolucija možda?

Oni u Briselu se i pored ove pandemije dosađuju. Ne znaju šta da rade pa izmišljaju gluposti.
Pokušavaju potpuno neprirodan nagli zaokret načina života i ljudskih navika.
Da, u pravu su, protiv toga se treba dići na bunu. Svetom su zavladali bolesnici koji žele potpunu kontrolu svake individue. Uskoro će se ponovo birati između ropstva i slobode!