Читај ми!

Спот „Хејт, Словени“: Језиво је колико смо огуглали на мржњу

Више од 5 милиона прегледа на друштвеним мрежама има спот „Хејт, СЛОВЕни, још сте живи“. Спот, у којем глуме Христина Поповић, Горан Богдан и Северина, осмислио је писац Предраг Личина, који каже да је то схватио као дужност да уради, јер су народи на овим просторима огуглали на мржњу и она им је постала најнормалнија ствар.

У читаву ствар је ушао када га је Александар Трифуновић из портала Бука позвао и питао да ли би осмислио кампању против говора мржње.

„Осетио сам то као своју дужност. Заправо сам после схватио да је тај спот 'експлодирао' зато што су људи препознали те ситуације и препознали да се то заиста догађа“, навео је Личина.

У уста глумаца је, како каже, ставио оно како људи комуницирају на интернету, али су људи на овим просторима толико огуглали да им је то постало најнормалнија ствар.

„Кад сам то ставио њима у уста у свакодневним ситуацијама, то је оно што је застрашујуће – да постоји могућност да нам то постане заиста свакодневни говор и понашање. Ко каже да за 10 година људи овако неће разговарати. То је заправо језиво и застрашујуће“, истакао је Личина.

Моћни југо-комунистички лоби

Редитељ каже да је очекивао да ће спот изазвати пажњу, али не оволику. Признаје да је очекивао и „хејтерске“ коментаре, а да га је изненадило што их није било више.

„Има доста хејтерских коментара, али су класични – на прву лопту. Слично као што разговарају у споту. Они ми више нису занимљиви, а привукле су ме разне теорије завере“, каже Личина.

Једна од њих гласи да је „спот ужасно провидан и да се јасно види да је све организовао моћни југо-комунистички лоби са циљем обнављања 'тамнице народа'“.

„У Босни и Херцеговини живе наша три конситутивна народа који се међусобно мрзе, односно спот је посвећен баш тим људима који мрзе“, истакао је редитељ.

Требало би и државе да се укључе, али је то илузорно

О дометима кампање и спота, Личина није оптимистичан.

„О овоме ће се причати 5 дана и онда заборавити. Мислим да би народа требало стално 'бомбардовати' сличним кампањама. Онда би чак постојала могућност“, сматра редитељ.

Цитирао је и популарног Илију Чворовића: „Највеће задовољство биће ми мисао да сам једног човека извео на прави пут.“

Требало би наставити овим путем, а у читаву ствар би, према његовом мишљењу, требало да се укључе и државе, али је то „илузорно очекивати".

број коментара 18 Пошаљи коментар
(петак, 16. апр 2021, 20:14) - anonymous [нерегистровани]

Tralalajke za ... naivnjake

Od autora konkretnog spota se tražilo da ogoljeno i javno prikaže "hejtere" i njihov "biznis", a ne žrtve i posledice "hejtovanja".
"Hejteri" nisu ni prosti ni glupi, kao njihove žrtve prikazane u spotu.
"Hejteri" su odlično informirane ... obrazovane ... i visoko pismene osobe, koje na veliku žalost sve svoje sposobnosti usmeravaju krajnje destruktivno, usmeravaju u cilju širenja dezinformacija, proturanja laži svake vrste, podsticanja mržnje svakoga prema svakome, gaženja svih ljudskih i društvenih vrednosti.
"Hejteri" su TRENIRANI DESTRUKTIVCI, kreatori haosa i anarhije, stručnjaci (i to baš!) za zaglupljivanje narodnih masa.
"Hejteri" su ratnici Specijalnog Rata, a gluperde prikazane u Spotu - jesu jedan od krajnjih produkata tog Rata ... civilizacijski zombiji.

(петак, 16. апр 2021, 20:11) - Milorad [нерегистровани]

amazon

Ne želeći da te uvredom reći ću ti samo da ti pojma nemaš ni o čemu. Nisi doživio i zato bolje ne komentari.

(петак, 16. апр 2021, 18:51) - anonymous [нерегистровани]

Хвала али нашу дјецу нећете обмањивати

Ауторима спота и кампање би било далеко паметније и хуманије, ако желе са пропагирају прије свега Мир, да праве кампање у којима се износе чињенице које су узрок мржње, која евидентно постоји. Ако бука и слични потрали мисле да ћемо ми, данашњи родитељи, пустити да нам завлачите дјецу овим "југословенским" идејама, и то на овако простачки начин, грдно се варају. Јасно је да од овога неко лијепо живи али би било лијепо и да им се мало проба пробудити савјест. Ја бих замолио ауторе ове кампање и све вас који је подржавате да исту смјестите у 1970. годину. Југославија и братство и јединство тад нису имали алтернативу. Али су дјеца рођена те 1970. године била у "чуду" двадесет година после. Нећемо вам дозволити да завучете нашу дјецу па да се опет нађу у "чуду". Историја ипак има јаче аргументе од "смјешних псовки" надриумјетника.
"У истој кади се више нећемо купати"

(петак, 16. апр 2021, 11:58) - anonymous [нерегистровани]

Re: Čudno

Kada sam počeo da čitam tvoj komentar, prva misao mi je bila - evo još jednog pametnog čoveka koji trezveno sagledava svet oko sebe.
Jer ja imam 65 godina, celu Jugoslaviju sam poznavao kao samoga sebe, svaki njen kutak, od Vardara do triglava, pod Dubrovnika do Beograda, dan danas komuniciram sa mnogima iz Jugoslavije - i nikada nisam sreo ljude koji komuniciraju, niti razmišljaju - kao u ovom spotu.
A spot - i ne prikazuje "hejtere" (kojih na Balkanu ima u enormnim količinama), već prikazuje totalno proste primitivce.
I onda dolazi na red rečenica "Mislim da je ovo uglavnom problem starijih generacija i “tanjeg” obrazovanja."
Razočarao si me - do krajnosti. Poražavajuće!
Dokazao si da - mnogo videti i doživeti, ne znači i mnogo naučiti.
Mnogo naučiti - ne znači postati mudar.
Neću praviti komparacije i digresije, prvenstveno zato što nivo tvoje predstave o svetu ne daje mogućnosti da ti se objasne neke veoma važne stvari.
Verujem da nisi ni približno tako primitivan i prost kao akteri u spotu - ali u tebi se upravo baškari jedan "hejter" ... koga ti ne primećuješ.
Pozdrav od iskreno srećnog iseljenika ... "preko bare".

(петак, 16. апр 2021, 08:32) - AP [нерегистровани]

Čudno

Ali ja npr. ne znam koji su to ljudi koji ovako govore. Možda zato što sam ‘92. godište, odrastao u Šumadiji. Bio u Sarajevu više puta. Po Dalmaciji uzduž i popreko. Kolega Slovenac, koleginica Crnogorka. Nikada, ali nikada nisam imao iskustvo nalik ovima iz spota. UVEK samo lepa komunikacija sa ostalim narodima. Zaista, nikada nisam došao u situaciju da je neko nepristojan prema meni zbog toga što sam Srbin, niti je iko u mom prisustvu bio takav prema drugima zbog njihove nacionalnosti. Mislim da je ovo uglavnom problem starijih generacija i “tanjeg” obrazovanja. Ne treba da budeš genije, da bi shvatio da političari zavađaju kako bi vladali. Sreća imamo internet, i možemo slobodno da se krećemo. Pa koga ne greje makarsko sunce, ko se gadi na sarajevski ćevap, ko se dosađuje na noćnom provodu u Beogradu, on neka lepo zaobiđe.

(петак, 16. апр 2021, 00:51) - anonymous [нерегистровани]

Ха ха ха ...

Што глупље - то интересантније.

(четвртак, 15. апр 2021, 23:19) - Ogledalce,ogledalo! [нерегистровани]

Bravo!

Ideja,scenario,glumci,sve je za domaćeg Oskara!

(четвртак, 15. апр 2021, 21:30) - Gastarbeitovanje,2! [нерегистровани]

Albanac,poznanik:

Zaustavi me policajac:Daj nešto za dušu!-Ja mu kroz prozor pružim kutiju keksa,koje smo žena i ja usput grickali,on ode do kolege,presamićen od smeha i mahne mi,vozi dalje!

(четвртак, 15. апр 2021, 09:42) - anonymous [нерегистровани]

Sta je uopste ''hejter''?

Inace ja sam valjda jedan od tih ''hejtera'' koji smatra da je spot vulgaran, neprimjeren i kontraproduktivan. Moglo je to na mnogo suptilniji i normalniji nacin. Na zalost spot sam pogledao i nikad vise, u meni je izazvao tesko razocarenje. Mogu tek zamisliti kako ce uticati na djecu i mladje generacije. I da, doticna pjevacica u spotu nije uopste osoba koja bi nekog trebala uciti o necemu, a kad se na to doda vulgarnost, sta reci, a ne zaplakati?

(четвртак, 15. апр 2021, 07:05) - Gradjanin [нерегистровани]

Suočavanje

Srbiji i drugim zemljama naslednicama SFRJ potrebno je suočavanje sa zločinima počinjenim u njeno ime. Bez toga, tonućemo u opštu relativizaciju i mržnju prema drugima.
Ovaj spot bi morao da bude putokaz.