Читај ми!

Знаћете да је права – жиг на пегланој кобасици

Пеглана кобасица је први производ из Пирота који је добио жиг „чуваркућа“, Привредне коморе Србије. Услове је испунио највећи регистровани произвођач овог аутохтоног производа. У току је и процес заштите географског порекла пеглане кобасице.

Далибор Тошић је пре десет година производио двадесет килограма пеглане кобасице годишње. Данас производи преко хиљаду килограма. Улагање у квалитет и проширење производње дало је резултате. Отуда се и његов производ нашао на листи „чуваркућа“.

„Показало се, да без обзира, што смо мали произвођачи, да смо успели да испунимо све њихове захтеве. То значи, да ћемо бити још више препознатљиви на тржишту, да смо доказали да је пеглана кобасица традиционални производ који је направљен од сто одсто домаћих сировина. Ја сам сигуран да је то прави пут за развој Србије“, рекао је Далибор Тошић.

Последњих годину дана пандемија је отежала и пласман пеглане кобасице.

„Нама су преко педесет одсто тржишта ресторани и хотели. То је прошле и ове године све стало. Али, опет, захваљујући помоћи државе, све се некако усагласило и успевамо да издржимо", истакао је Тошић.

Локална самоуправа Пирота, прошле недеље, предала је Заводу за интелектуалну својину елаборат за заштиту географског порекла пеглане кобасице.

„Производ који постоји толико деценија треба заштити од фалсификата, треба, на крају крајева, заштитити од заборава. Када се пропише рецептура, што се иначе ради у елаборату, стоји обавеза да свако ко жели да производи производ на коме ће моћи да стоји име пиротске пеглане кобасице, мора да се придржава рецептуре из елабората“, објаснила је Весна Лазаревић, стручни сарадник за пољопривреду града Пирота.

Пеглана кобасица је производ за који су заинтересовани купци и ван граница Србије. Међутим, тренутне количине нису довољне ни за домаће тржиште.

број коментара 1 Пошаљи коментар
(четвртак, 04. мар 2021, 02:56) - anonymous [нерегистровани]

4.000

razloga da ne kupim tu kobasicu.