Читај ми!

Три године на суду покушава да докаже да је жива

Жена у Француској умешана је у бизарну правну битку јер је приморана да покуша да докаже да је жива након што је 2017. проглашена мртвом.

Необични случај започео је након што је суд у Лиону без потврде о смрти прогласио Жан Пушан мртвом, преноси портал Лед Бајбл.

Пресуда је уследила на крају правног спора са бившом запосленом у компанији за чишћење коју је Пушанова некада водила. 

Жалба је завршила на највишем француском суду – Касационом суду, који је оценио да је случај ван његове надлежности.

Након неколико судских грешака, све се завршило тако што је Апелациони суд у Лиону прогласио да Жан више није међу живима.

Одлука је, како наводи француски лист France Bleu, донесена на основу тврдње незадовољног бившег запосленог, без провере извода из матичне књиге умрлих.

Пушанова каже да ни она ни њени сродници нису добили позив за саслушање. На крају је суд наложио да супруг и син Жан Пушан бившој запосленој исплате 14.000 евра.

Осим што је прилично чудно бити проглашен мртвим док сте још живи, пресуда је такође донела Жан низ компликација.

Будући да је „мртва“, то значи да њен супруг не може приступити њиховом заједничком банковном рачуну, а она нема властити рачун, не може да има лична документа нити да добије здравствено осигурање.

„Више не постојим. Не радим ништа... седим на веранди и пишем“, жали се Жан новинарима додајући да се превише плаши да напусти свој дом.

Власти су 58-годишњој Францускињи заплениле аутомобил због неплаћеног дуга који она такође покушава да оспори, а који лежи у основи целе ове чудне саге.

„Отишла сам код адвоката који ми је рекао да ће се све врло брзо решити. Била сам код свог лекара који ми је дао потврду да добро и да сам заиста жива, али очигледно овај документ није довољан јер се противи судској пресуди“, прича Жан.

Адвокат, који у почетку није могао да верује због чега га Жан ангажује, поднео и захтев за стављање ван снаге одлуку из 2017. године због „тешке грешке“.

Пушанова се нада да ће се све ускоро решити на суду: „То ми је последња шанса да вратим свој живот“.

број коментара 7 Пошаљи коментар
(уторак, 19. јан 2021, 20:21) - anonymous [нерегистровани]

Re: Шта би било да је криминалац?

Vodili bi je kao "Jane Doe", odnosno "Nepoznata", ali bi je svakako uhapsili i zatvorili. Na sudu nije potrebno da imaš utvrđen identitet da bi te osudili, ako se dokaže počinjenje krivičnog dela. Možda bi u celoj toj farsi neko i poslao neke zahteve i dokumentaciju, ali je sasvim sigurno da nikoga ni bi bilo briga, jer bi znali da je počinilac iza rešetaka. Identitet je nebitan. Tako da sam siguran da joj se eksperiment nikako ne bi isplatio. U najboljem slučaju, držali bi je u zatvoru dok ne utvrde identitet. A moš' misliti koliko bi ih bilo briga koliko će to da traje.

(уторак, 19. јан 2021, 16:07) - Morpheus [нерегистровани]

Plava pilula ili crvena

Izbachena iz matrixa.

(уторак, 19. јан 2021, 15:50) - anonymous [нерегистровани]

То се може решити на два начина

Најједноставнији и најјефтинији је да дотична особа почини неки нејједноставнији прекршај за који се плаћа најмања казна.
Надлежни орган ни у ком случају неће одступити од казне, него ће на основу отиска прста веома брзо утврдити грешку у - сопственој - матичној евиденцији грађана и наложити исправку те грешке, наложиће издавање личне карте.
Тиме одлука Суда постаје бесмислена.
Други начин је да се поднесе тужба против дотичне Државе, а то није редак случај.
Овакви случајеви нису толико ретки, него се повремено дешавају свуда у свету.
Адвокат ће са своје стране настојати да на овоме заради што више, а неки отракани фахмак би сасвим сам то решио за 24 сата.

(уторак, 19. јан 2021, 15:28) - Тома-Трстеник [нерегистровани]

Такав је Живот на западу

Што би Француз реко': Се ла ви!

(уторак, 19. јан 2021, 14:39) - anonymous [нерегистровани]

Neponistiva odluka...???

Odluka casnog suda se nemoze ponistiti..
Ne postoji zakon koji ce to dopustiti..
Tetka je osudjena da je nema...
I tako izbrisana sa spiska zivih...
Pametnije je ostani zauvijek tamo gdje te nema..
Ne vracaj se vise na ovaj svijet.
Na ovom svijetu za takve mjesta nema...

(уторак, 19. јан 2021, 14:37) - Милош [нерегистровани]

Шта би било да је криминалац?

Мене интересује, ако је правни систем види као мртву особу, да ли то значи да је ослобољена сваке кривичне одговорности, као и то, ако би јој неко учинио неко зло да ли би држава могла да терети ту особу?

(уторак, 19. јан 2021, 13:43) - Огњен [нерегистровани]

То ти је ...

Кад су судије нестручне, није их брига, не посвете се предмету и кад је папир јачи од живота. Катастрофа!