Читај ми!

Венеција – како изгледа Велики брат на делу

Посматрају вас куд год да кренете. Тачно знају где сте застали, када сте успорили или пожурили и прате вас по граду, али и кад изађете. Штавише, прате ваш телефон, тако да тачно знају колико је људи из ваше земље или региона налази у ком делу града и у које време. Добро дошли у Венецију после пандемије.

Туристи, којих је пре пандемије било и по 30 милиона, наспрам 50.000 становника Венеције, правили су гужву у главним улицама, ресторанима и градском превозу. Градске власти су покушале да примене разне мере, од увођења одвојених линија, до увођења окретнице које би раздвајале локално становништво од туриста у данима када има највише посетилаца.

Планирани „порез на улаз“, који је требало да буде уведен 2020. године, одложен је због пандемије за јануар 2022. Али власти су желеле да прате и само понашање туриста – не само тако што ће регистровати оне који ће да преноће, већ и оне који долазе у једнодневну посету – и да тачно знају ко је све у граду и куда иде.

Све ово власти у Венецији раде у покушају да промене туризам набоље.

На острву Тронкето, поред моста који дели Венецију од италијанског копна, Контролна соба отворена је у септембру 2020. Некадашње складиште које је напуштено шездесетих година, део је новог седишта градске полиције и цивилне власти.

Зграда има канцеларије за градоначелника, остале угледнике и велику просторију за видео надзор, са камерама постављеним по целом граду, које надгледа полиција.

Нови систем не само да бележи број туриста, већ анализира саобраћај, препознаје различите типове пловила за превоз, бележи ред вожње јавног превоза.

Радници у контролној соби могу да активирају и „временску машину“ да би се осврнули уназад. Систем не броји само посетиоце у близини камера постављених по граду, већ такође, заједно са „Телеком“ Италија, највећим италијанским мобилним оператером, бележи ко су и одакле долазе. Власти могу да виде одакле су сви посетиоци анализом података са телефона (који се аутоматски прикупљају, али без личних података власника).

Бројање посетилаца који ће у Венецији провести само један дан и праћење њиховог кретања, могло би помоћи властима да у шпицу прибегну затварању главних саобраћајница за туристе.

Како каже Валерија Дуфолт, суоснивач „Венеције атуентика“, предузећа које се бави одрживим туризмом: „Проблем није у томе што Венеција има превише посетилаца. Проблем је у томе што сви посетиоци иду на иста места: Трг Светог Марка и мост Ријалто“.

Постоји још много тога што власти прате: колико се брзо људи крећу на местима попут Трга Светог Марка (ако почнете да трчите екран вас увеличава), ниво плиме и осеке у целој лагуни (пресудни за надгледање поплава и одређивање када треба подићи новопостављене баријере против поплаве).

И мада би неко могао да замери да овај систем угрожава приватност (јер иако се не бележе лични подаци, ви и ваше порекло се бележи док сте у граду), власти Венеције су веома поносне на свој нови надзорни систем.

Венеција ове године обележава 1.600 година постојања и власти са великим задовољством дочекују јубилеј са овом напредном технологијом.

број коментара 3 Пошаљи коментар
(недеља, 17. јан 2021, 09:08) - Marko [нерегистровани]

Kamere

Oni u kamere za snimanje i radare ulazu dosta a regionalni putevi su katastrofa,mostovi jug italije haos.

(недеља, 17. јан 2021, 02:30) - Tijana [нерегистровани]

Venecija

Ko jos hoce "odmor" u gradu,gde vide I , ili vole, ili moraju da znaju i koju boju G...CA imas. Na cast im.

(недеља, 17. јан 2021, 00:22) - Boki [нерегистровани]

Svasta

Pa jel' vi želite ili ne želite turiste? Po ovome ispadoše turisti koje dobro gulite , najcrnje zlo. Da je više svesti, pa bojkot koju godinu, da vidimo onda odnos prema gostima.