Читај ми!

Закон по којем не бисте смели да исмевате нагласак Мораваца, Врањанаца или Војвођана

Реакција француског посланика на новинарско питање, када је парламентарац рекао да не разуме новинарку због њеног тврдог јужњачког нагласка, узбуркала је јавност у тој земљи. Толико да је јуче усвојен закон по којем је исмевање акцената дискриминација једнака расизму.

Када је Жан-Лук Меленшон новинарки из Тулуза рекао да је уопште није разумео и замолио је да му поново постави питање, али овога пута на „правом француском“, левичарски посланик није могао ни да замисли какву ће реакцију изазвати.

Регионални акценти у Француској одавно су предмет исмевања оних који причају „париским“.

Јужњачки назални изговор посебно је исмеван, а те особе тешко бивају прихваћене у бројним професијама – од телевизије, преко одређених академских кругова, па чак и националне политике.

Уколико неко жели да озбиљно буде схваћен у друштву мора да се прилагоди норми, а то значи говорити стандардним акцентом париске буржоазије.

Све то се, међутим, јуче променило, када је доњи дом француског парламента усвојио закон којим се забрањује дискриминација људи на основу акцената, називајући такву праксу врстом расизма.

Закон је усвојен огромном већином са само три гласа против. Максимална предвиђена казна је три године затвора и новчана казна од 45.000 евра.

Говори париски да те цела Француска разуме

Посланица Летиција Авиа, која је предложила закон, каже да се и сама много пута у животу сусретала са исмевањем због нагласка.

„Ја сам такође силом прилика морала да прилагодим свој изговор током времена. Прво када сам уписала универзитет, а после поставши адвокат. Тако да сам лично то искусила“, рекла је Авиа.

Колико је то заиста изражено у француском друштву говори и чињеница да је и француски премијер Жан Кастекс често предмет шала и подсмеха због свог југозападног акцента.

број коментара 29 Пошаљи коментар
(четвртак, 03. дец 2020, 15:24) - anonymous [нерегистровани]

beogradski

Beogradska varijanta (da ne zovemo to baš dijektom, jer to nije) itekao lostoji i prepoznatlniva je. Postoji poduži spisak odstupanja "beovradskog govora od književnog standarda a meni je najdraža nepostojanje nenaglašenih dužina pa se, recimo, nominativ jednine imenice ženskog roda ne razlikuje od svog genitiva množine.

(четвртак, 03. дец 2020, 12:23) - anonymous [нерегистровани]

beogradski

Beogradska varijanta (da ne zovemo to baš dijektom, jer to nije) itekao lostoji i prepoznatlniva je. Postoji poduži spisak odstupanja "beovradskog govora od književnog standarda a meni je najdraža nepostojanje nenaglašenih dužina pa se, recimo, nominativ jednine imenice ženskog roda ne razlikuje od svog genitiva množine.

(уторак, 01. дец 2020, 21:57) - Vojvođanka [нерегистровани]

Beograd

Bitno da ne postoji Beogradski naglasak

(недеља, 29. нов 2020, 11:24) - anonymous [нерегистровани]

Jezik

Znaju svi koji su zavrsili osnovnu skolu da govore knjizevni Srpski jezik ali im vise odgovara lokalni dijalekt.Meni licno su vise simpaticni sa tim njihovim dijalektom.

(недеља, 29. нов 2020, 10:13) - anonymous [нерегистровани]

Beogradski

A sta vam je taj vas beogradski (namerno napisano malim slovom) ono znas baki j.te.

(недеља, 29. нов 2020, 01:44) - mint [нерегистровани]

okamova oštrica

prvo i osnovno ti ne razlikuješ pojam nacionalne manjine, odnosno pripadnike drugog naroda koji žive u tvojoj zemlji i govore jezikom njihove matične zemlje, od pripadnika tvog sopstvenog naroda koji priča dijalektom. zato i tvrdiš da su rumunski i albanski dijalekti srpskog (!?!?!?).
drugo, ne znaš da se “ćete” piše spojeno, a pametuješ.
treće, na srpskom se kaže komplikovano a ne komplicirano.
četvrto, za tebe sam akademik koji ponosno govori vranjanskim dijalektom i perfektno govori i piše standardni srpski. Izjednačavaš dijalekt sa nepismenošću?! sebe smatram bogatim u tom smislu. niko ne očekuje da se standardni srpski menja, samo da se ne stigmatizuju govornici tih dijalekata kao nepismeni i primitivni jer to nikako nije istina.

(субота, 28. нов 2020, 20:57) - anonymous [нерегистровани]

Ha-ha Ha-ha

Zamislite Beograđana koji dođe u zapadnu Srbiju i ne zna padeže.. Ha-ha

(субота, 28. нов 2020, 19:01) - ,," [нерегистровани]

Ијопет

А да се још мало поделимо?

(субота, 28. нов 2020, 18:08) - Sara [нерегистровани]

Закон по којем не бисте смели да исмевате нагласак Мораваца, Врањанаца или Војвођана

Treba biti dobro vaspitan pa ne ismevati ono sto je drugacije.

(субота, 28. нов 2020, 17:08) - tomkarlo [нерегистровани]

Nećemo se uskoro uopšte razumeti

Ako se ovako nastavi po svim poljima ljudske delatnosti uopšte nećemo moći da se razumemo. Da li je diskriminacija ako ja smatram da je 2+2=5? Naravno da jeste. Ima svi da me razumeju da je to kod mene tako. Ljudska civilizacija je proces unificiranja međusobne komunikacije a svaka posebnost usporava takvu komunikaciju.