Читај ми!

Китникез, омиљени, а заборављени војвођански специјалитет поново улази у моду

Удружење жена „Банатско јагње“ из села Боке обнавља прављење назаобилазног војвођанског слаткиша - китникеза од органски узгајаних дуња.

Мирис укуваних дуња се не шири као пре из банатских кухиња. Смањен је број стабала овог воћа, а мање је и домаћица које могу цео дан да проведу уз шпорет. Емилија Ђурић из Боке открива најједноставнији рецепт за китникез.

„Ољуштимо исечемо на кришке, оперемо и рендамо. Кад изрендамо, у шерпу ставимо литар воде и килограм дуња и кувамо док вода не испари. Кад вода испари, додамо килограм шећера“, објашњава Емилија.

После најмање три сата кувања за једну меру добије се желатинозна маса, која се разлије у посуде и охлади. Након једног дана одмора китникез је спреман за послуживање.

„Тај производ мора да се прави на адекватан начин, где је најбоље на ложећи шпорет да се прави. Није препоручљиво на плин и прави се у мањим количинама да би се што компактнија маса добила“, напомиње Марија Вечански из Удружења жена „Банатско јагње“.

Откако се зна за овај рецепт користе се само плодови са здравих стабала, која су од цветања штићена на посебан начин.

„Пепелом су се прскале ове дуње да их не би инсекти нападали. Тако су само штитили. Никаквим пестицидима“, наглашава Бранислава Васић.

Ове јесени ће у Удружењу жена „Банатско јагње“ у китникез претворити око 170 килограма дуња. Овај слаткиш се не квари годину дана, а погодан је и за паковање. Може се комбиновати и са орасима, сувим грожђем или чоколадом.

број коментара 1 Пошаљи коментар
(субота, 31. окт 2020, 12:41) - m [нерегистровани]

dunje

Килограм дуња, литар воде и килограм шећера! Неколико сати спаљивања дрва ( врло еколошки)! Економско- еколошка нула!