Читај ми!

Све што види, Зоран може да претвори у фигуре од пластелина

Зоран Спалевић, ученик шестог разреда Основне школе „Херој Радмила Шишковић“ у Смедеревској Паланци, слободно време проводи правећи фигуре од пластелина. До сада је направио више од 800 фигура.

За несвакидашни хоби, породица Спалевић, месећно обезбеди и преко 50 килограма пластелина. За младог Зорана, не постоји облик који не може да направи, од цртаних јунака до реплика познатих грађевина, па чак и људске ликове.

Зоран објашњава да најпре на компјутеру види неки лик и за неколико дана направи фигуру од пластелина, док му је за мање довољно и неколико минута.

„Ја лично нисам препознао тај његов таленат, док једног дана , када је имао рецимо 10 година, нисам дошао са посла и видео једну скулптуру – 'Отац носи своје малишане'. Е, од тад је почео тај његов рад и таленат, преданост, посвећеност. Не могу да опишем са којом жељом и вољом он то ради“, каже Зоранов отац, Жељко Спалевић.

Запослени у основној школи „Херој Радмила Шишковић“, са поносом истичу да су обезбедили једнаке услове и за оне које раде по измењеном плану и програму попут Зорана. Како би подржали његов таленат, често му обезбеде пластелин, а његови радови, налазе се и на школским изложбама.

„Прво је почео да прави скулптурице из цртаних филмова, затим је почео да гради ове монументалне форме, односно архитетонске склопове који се јако ретко виђају. Ово је заиста једна дивна колекција“, наглашава Јована Кривокућа, наставник ликовне културе.

„Он је радио сунчев систем планете. Он је радио земљу од пластелина. Он је радио по моделу изохипсе. Тако да, где год је могуће, он је користио у настави географије свој таленат. Ево, ту је и Јован Цвијић, наш највећи српски географ“,  наводи разредни старешина, Виолета Начковић.

Зоран једнако добро прави и фигурице од фондана, па су његови радови красили и рођенданске торте. Планови овог необичног и талентованог дечака су велики. Нескромно, али оправдано, да буде међу најбољим уметницима света.

број коментара 3 Пошаљи коментар
(уторак, 20. окт 2020, 18:10) - anonymous [нерегистровани]

Pozdrav

Veliki pozdrav za njega i njegove zlatne rucice...treba ovakvu talentovanu decu podrzavati i pomoci...a ne kojekakve "zvezdice " .
Neka ga prati u buducem zivotu i radu samo zdravlje i sreca.

(уторак, 20. окт 2020, 11:44) - Uciteljica [нерегистровани]

Talenat

Treba mu dati glinu da oblikuje i da kreativno razvija talenat u pravcu vajarstva, a ne da radi samo kopije onoga sto vidi. Gde je tu nastavnik likovnog?

(уторак, 20. окт 2020, 11:01) - anonymous [нерегистровани]

Браво, Зоки!

Прелепе су ти фигуре и врло си оригиналан! Само тако настави!