Читај ми!

То је тај брк! Поаро убице тражи и међу пријатељима - већ 100 година

Херкул Поаро - светски признати, белгијски приватни детектив, ненадмашне интелигенције и мајстор у разумевању злочиначког ума, поштован од стране полицијских снага и шефова држава широм света, слави – 100. рођендан.

Прослављени случајеви детектива који је настао из пера Агате Кристи, најпревођеније списатељицена свету, забележени су у 33 романа и у више од 50 кратких прича. 

Познати детектив поноси се тиме што је Белгијанац, облачи се по последњој моди, уме о себи да говори у трећем лицу... Ипак, посебну црту карактеру Поароа дају његови бркови, редовно третирани посебним воском.

Већ у првом роману, издатом пре тачно 100 година, под називом Тајанствени случај у Стајлсу, Поароов пријатељ, Хејстингс, представља га као детектива „изузетног њуха, који користи психологију и своје широко знање о људској природи како би препознао извршитеља злочина".

Поароови случајеви се увек завршавају типичним, драматичним расплетом, задовољавајући његов властити его, потврђујући важност „функционисања малих сивих ћелија" и потврђујући свима да је заиста „највећи детективски ум у Европи". 

Све је дакле почело са Тајанственим случајем у Стајлсу где Поаро маестрално решава случај тровања Емили Инглторп, упркос томе што осумњичених у отменој кући богаташа није мањкало.

Авантуре се настављају у делима Убиство у Месопотамији, Слонови памте, Трећа девојка, Сатови, Мачка међу голубовима, Смрт на Нилу, Убиство у Оријент експресу...

Херкул Поаро, један од најпознатијих књижевних ликова и један од најпознатијих измишљених детектива свих времена, настао је у машти мајстора кримића Агате Кристи која је одрастала читајући приче Конана Дојла о Шерлоку Холмсу.

Зашто је Поаро Белгијанац

Био је август 1914. године, када је група белгијских избеглица настањена у њеном родном граду Торкију. Тада је Агата помислила зашто свог детектива не бих учинила Белгијанцем.

Решила је да буде уредан, уштогљен, вешто обликованих бркова, беспрекорно дотеран, и у оделу од најфинијих материјала.

Ауторки је било важно да му кључна особина буде - изванредна интелигенција. Брзо је решила да га назове Херкул Поаро.

Занимљиво је да је Поаро заправо старији од 100 година, али је Агата Кристи имала проблем са издавачем који није желео да објави њен роман са овим данас, светски познатим јунаком.

Чекала је четири године пошто су пристали да објаве прву причу о власнику „малих сивих ћелија које беспрекорно раде".

Од Чарлса Лофтона до Џона Малковича

Чарл Лофтон био је први глумац који је представио Поароа и то у представи Алиби заснованој на роману Убиство Роџера Акројда.

Представа је одиграна на сцени лондонског Вест Енда. Касније су улогу Агатиног детектива тумачили Алберт Фини и Питер Јустинов.

Ипак, несумњиво најпознатији глумац који је тумачио специфичан Поароов карактер је Дејвид Суше. 

Године 1989, преузео је своју прву улогу Херкула Поароа, што је био почетак 25-годишње каријере у којој је приказивао Поароа у 70 епизода у 13 серија, које је гледало 700 милиона гледалаца у више од 100 држава широм света.

Овај глумац своју популарност као Поаро, између осталог дугује можда и чињеници да је пре сваког снимања пажљиво читао дугачак списак који је садржао чак 90 особина чувеног детектива како би „ушао у лик" што боље.

Међу особинама су и она да је Поаро „претерано уредан" као и чињеница да „Херкул мрзи голф".

Прошле године, уочи обележавања стоте годишњице од тренутка када се Поаро појавио и издатом роману, представљени су најновији ТВ прикази неких романа Агате Кристи у којима „главну реч" води Поаро. 

Иако је последњи серијал са Сушеом завршен 2014. године, Поаро је поново оживео на ТВ екранима.

„Амазон" и „Би-Би-Си" су према новели Агате Кристи АБЦ убиства, из 1936. године, приказали потрагу за серијским убицом који избегава и исмева власти, а за собом после злочина увек оставља копију Железничког водича по абецедном реду.

У питању је мини серијал а главна улога неприкосновеног детектива поверена је фантастичном Џону Малковичу.

И Смрт на Нилу ће добити ново рухо по најавама продуцената, па ће тако у биоскопима од децембра, моћи да се погледа нова верзија познате крими-приче. 

Улога Поароа поверена је Кенету Брани, који је исту тумачио и у најновијој верзији Убиства у Оријент експресу 2017. године.

број коментара 7 Пошаљи коментар
(уторак, 29. сеп 2020, 08:36) - Milena [нерегистровани]

Ime

Nije Suše nego Sačet.

(уторак, 29. сеп 2020, 00:13) - anonymous [нерегистровани]

Nije tačno

Imaš na Wikipediji izgovor, prema izjavi koju je on sam dao kako se njegovo prezime izgovara. On ima francusko prezime SUŠEJ i englesko ime DEJVID, nije to baš tako čudno da u Engleskoj imaju francuska prezimena...

(понедељак, 28. сеп 2020, 23:56) - anonymous [нерегистровани]

Herkul Poaro

Malkovič se nije potrudio upravo oko najistaknutijeg atributa Poaroovog izgleda, njegovih brkova. Poaro je bio savršeno obrijan i jareća bradica ne bi dolazila u obzir. Jeste kliše ali Poaro je bio čovek od klišea, englesko društvo tog vremena je bilo satkano od klišea, tradicije i tabua. Dejvid Suše je daleko najbolji Poaro upravo iz razloga jer je pročitao svako delo o njemu i pažljivo studirao njegovo ponašanje, manire, vokabular i najbitnije, izgled i pokrete tj. hodanje.
Toliko dobro je predstavio taj lik da je činjenica o imaginarnosti lika potpuno irelevantna. Herkul Poaro je stvarniji od milijardi ljudi koji su živeli stvarnim ali neopaženim životom.

(понедељак, 28. сеп 2020, 23:46) - anonymous [нерегистровани]

Suše

Suchet se čita /ˈsuːʃeɪ/ SOO-shay. Prema tome se na srpskom može napisati Suše. Porodične loze Francuske i Ujedinjenog Kraljevstva su izmešane a poznato je da svako drži do pravilng izgovora svoga prezimena. Ispravno je kako pojedinac izgovara svoje ime i prezime a Dejvid ga izgovara upravo tako!

(понедељак, 28. сеп 2020, 22:28) - Matorac [нерегистровани]

Истина

Његово презиме - Suchet не треба транскрибовати као Суше, то би било по француски а онда би име морало да буде Давид. Ако је већ Дејвид, онда је Сачет.

(понедељак, 28. сеп 2020, 20:28) - anonymous [нерегистровани]

Nesto najbolje od krimi zanra sto se moglo gledati

Prefinjeno , inteligentno i zanimljivo napisano. Uvek sam se radovala suboti kada ce biti prikazano na programima Rts -a . Najzanimljivije je deo otkrivanje zlocina i besprekorni um Poaroa.

(понедељак, 28. сеп 2020, 18:09) - anonymous [нерегистровани]

Dobar Lik

Dobri Filmpvi bez klanja , masakriranja i 50 Litara krvi . Suprotno od današnje stvarnosti i potražnje .