Танзанијцу се осмехнула и трећа срећа

Рудар из Танзаније крајем јуна је постао преко ноћи милионер када је ископао два највећа комада танзанита, једног од најређих минерала на свету. Сада је успео да пронађе и трећи, такође милионске вредности.

Последњи примерак необичног драгог камена танзанита који је пронашао Саниниу Лаизер тежио је преко шест килограма.

Овај минерал спада у групу веома ретког драгог камења за који геолози претпостављају да ће у потпуности нестати за мање од 20 година. Занимљив је и због боја у којима се појављује – зеленој, црвеној, љубичастој и плавој. Вредност му се одређује према томе колико је редак, по боји и јасноћи.

Иначе плава и љубичаста варијанта овог минерала циозита, пронађена је само у северној Танзанији, по чему је и добио име.

Срећни рудар, иначе отац 30 деце жели да приход искористи како би помогао својој локалној заједници.

„Лично сам основао две школе од новца који сам добио од рударства“, са поносом истиче Сананиу.

Самостални рудари попут Лаизера добијају лиценцу за рад од владе, али је у Танзанији велики проблем илегално копање минералног блага, посебно у близини великих рударских копова.

Саниниу не жели да промени свој досадашњи начин живота иако је постао милионер, али да би прославио и овај трећи успех, планира да поново једну од 2.000 крава које има припреми као част за пријатеље и родбину.

број коментара 0 Пошаљи коментар