На продају кућа са базеном у Лас Вегасу, осам метара испод земље

У периоду Хладног рата многи су живели у страху од атомске бомбе. Статистике говоре да је до 1960. године скоро 70 одсто одраслих Американаца веровало да ће се то догодити, а процењује се да је већ до половине шездеседих изграђено око 200.000 приватних атомских склоништа. Тренутно је један луксизни бункер у Лас Вегасу из тог периода оглашен на продају за 18 милиона долара.

Када су бункери и склоништа постали популарни у доба Хладног рата, Американци су желели да их уреде тако да што више подсећају на њихове домове. Они који су имали довољно новца бункере су успевали да опреме свим могућим погодностима које су могли да замисле.

Један од таквих заљубљеника у „приградску екстраваганцију“ био је и Жирард Б. Џери Хендерсон – предузетник који је богатство стекао преко неколико компанија, укључујући и „Авон“ козметику и "Gulfstream Aerospace Corp".

Џери је посебно био уплашен од нуклеарне претње и био је убеђен да ће бити збрисано све са лица земље, заувек. Зато се 1964. године обратио компанији „Подземни домови света“ чију је понуду видео на Светској изложби у Њујорку.

Занимљиво је да је Хендерсон живео у својој подземној кући све до смрти, почетком осамдесетих. Екстравагантну подземну вилу у Лас Вегасу која се тренутно продаје за 18 милиона долара, пак, изградио је седамдесетих година.

Када се погледа унутрашњост, кућа изгледа као било која друга кућа у предграђу из тог периода. Има лепу кухињу, простране спаваће собе, шест купатила, џакузи, базен, чак и плесни подијум.

Међутим, чињеница је да се овај луксузни дом површине 5.000 квадратних метара налази испод друге, надземне куће. На први поглед је очигледно да подземна вила није дуго реновирана јер украси и намештај изгледају као да сте ушли у времеплов и вратили се пола века у прошлост.

Подземну вилу окружује још 15.000 квадратних метара дворишта на коме се налази вештачка трава, дрвеће, камење, чак и ручно осликани мурали са пејзама шуме и села. Светла у дворишту симулирају различита доба дана, а на плафону светлуцају лампице које имитирају ноћно небо.

У бункер се силази лифтом који је вешто сакривен иза украсног камења, или степеницама које се налазе у шупи у дворишту.

Иако није изграђен да издржи нуклеарну експлозију, овај луксузни апартман који се налази осам метара испод земље може се преуредити и претворити у право атомско склониште, уколико је неко спреман да га купи за 18 милиона долара.

број коментара 0 Пошаљи коментар