Чекали су 15 година на дете, а онда су од њега остали одвојени због коронавируса

После деценије и по покушаја да постану родитељи, један аргентински пар одлучио је да то оствари уз помоћ сурогат мајке. Чак ни 12.800 километара од Буенос Ајреса, где живе, до украјинске престонице Кијева није их спречило у тој намери, пише Би-Би-Си.

Флавија Лаворино и Хозе Перез заједно су већ 15 година, а до сада су на све начине покушавали да постану родитељи. Флавија је после бројних сложених и болних процедура успела и да затрудни али, нажалост, није успела да до краја изнесе трудноћу.

„Ово је била наша последња прилика. Престали смо да покушавамо када ми је колегиница рекла да ће постати родитељ путем сурогатства. Када смо добили потврду да наш сурогат добро подноси трудноћу и да све тече како треба, били смо пресрећни“, каже Флавија.

Оно на шта нису рачунали, међутим, да ће у тренутку рођења њихова беба остати одвојена од њих на другој страни Атлантског океана због пандемије коронавируса.

Њихов син Мануел сада има седам недеља, али они тек треба да га виде.

„Ово је најгора ноћна мора. Замислите да чекате толико дуго и онда да када коначно мислите да је крај, морате још да чекате без икакве идеје када би вам могло бити омогућено да путујете“, каже Хозе.

Украјина, као и велики број других држава, затворила је своје границе за становнике других држава како би спречила ширење ковида 19. Због тога је десетина беба, које су родиле сурогат мајке у тој земљи, остало у болницама да чека родитеље да дођу по њих.

Аргентина је такође увела и забрану свих комерцијалних летова до септембра као део стриктних мера против коронавируса, због чега је Флавији и Хозеу постало немогуће да планирају пут за Украјину у скоријој будућности.

„Физички контакт је сада кључан, треба да буде са нама и ми са њим“, каже новопечени отац.

Флавија и Хозе су започели су процес сурогатства у децембру 2018. године, а четири месеца касније отпутовали у Кијев како би од његове сперме и њених јајних ћелија направили ембрион.

Ембрион је онда пребачен у материцу сурогат-мајке коју је пронашла клиника.

број коментара 8 Пошаљи коментар
(уторак, 19. мај 2020, 20:34) - anonymous [нерегистровани]

Вера, нада и љубав

Остали су верни једно другом и покрај свих проблема и заједно неговали жељу да имају потомство.
Зато сада имају радост и утеху.
Никад не реци - никад. Путеви су Божји нама несхватљиви.
Док једни умиру на несхватљив начин, други се рађају - такође на несхватљив начин.
Куцај - и отвориће ти. Тражи - и даће ти.
Овај свет није створен за малодушне, затуцане слабиће, већ за храбре и упорне.

(уторак, 19. мај 2020, 18:17) - Александра [нерегистровани]

Какви коментари

Немојте само заборавити да је и сурогат мајка пристала на то. Нико је није терао. Свако ради оно што мора. И пре него што било ко нешто каже, ставите прво себе у ту ситуацију. У обе ситуације. Најлакше је критиковати....

(уторак, 19. мај 2020, 17:00) - Марко [нерегистровани]

Болесно

Користе несрећу и економску немаштину жена из Украјине и користе их као људске инкубаторе како би добили '''своје дете''. Без обзира што су сперма и јајна ћелија њихови. Замислите колика се несрећа налази у позадини целе приче када неко пристаје да некоме буде људски инкубатор за новац. Ужас.

(уторак, 19. мај 2020, 16:41) - ana [нерегистровани]

Kafići leglo zaraze

Niko po kafićima ne nosi maske i baš da vidim da li ćete ih kažnjavati ??!!

(уторак, 19. мај 2020, 15:54) - Grkinja [нерегистровани]

Priroda

Žene treba da rađaju normalno i prirodno svoje dete.

(уторак, 19. мај 2020, 12:52) - jelena [нерегистровани]

ogd mamino zlato

potpuno ste u pravu!

(уторак, 19. мај 2020, 10:55) - anonymous [нерегистровани]

???

Kojih moralnih i etickih dilema??? Ljudi ni ne znaju sta je surogatstvo, a komentarisu. Surogat majka, je majka, koja ce roditi TVOJE dete. Znaci, embrion je tvoj, a ona ce ga roditi umesto tebe, jer dosta zena ne moze da iznese trudnocu do kraja. To dete je tvoje (tvoja sperma i jajana celija), a druga zena ga rodi. I sta je sad tu morana dilema? To je postala sasvim normalna praksa koja je mnoge parove usrecila. Da nije surogat majki, nikad ne bi imali svoje dete.

(уторак, 19. мај 2020, 09:43) - anonymous [нерегистровани]

Mamino zlato

Da su otisli u sirotiste i usvojili dijete bili bi postedjeni ovih problema i drugih moralnih i etickih dilema koje treba sutra objasniti dijetetu.