Шта Сремска Митровица крије о мистерији палате цара Максимијана

На Другом програму РТС-а, од 14.35, емитује се документарни филм "Живот на ископавањима". Филм прати професора археологије из Аустралије и његовог колегу из Србије који откривају остатке римске палате скривене у пшеничном пољу, на периферији Сремске Митровице.

Чланови тима стручњака за антику, чији рад филм прати, копајући милиметар по милиметар, боре се са временом, климатским условима, крадљивцима и једни са другима, како би решили вишевековну мистерију изгубљене палате римског цара Максимијана.

На локалитету Глац, у непосредној близини Сремске Митровице, истражује се историја Балкана. Налазиште је у предграђу античког Сирмијума, престонице у 4. веку. Сремска Митровица је најзначајније археолошко налазиште на простору данашње Србије, јер постоје индиције да је место на коме је саграђена палата римског цара Максимијана.

Предводник тима Археолошког института из Београда на локалитету Глац је др Стефан Поп Лазић, стручњак из области римских фортификација и касноантичке археологије.

„Постоји један антички извор, један спис о животу римских царева, из 4. века који сведочи да је цар Максимијан у непосредној близини Сирмијума подигао палату на месту где су његови родитељи радили као надничари. Пошто су истраживања Сремске Митровице и античког Сирмијума дугогодишња, ми знамо отприлике распоред локалитета и у самом Сирмијуму, Сремској Митровици, али и у околини", објаснио је др Поп Лазић и додао да је управо то налазиште тренутно „најбољи кандидат" за Максимилијанову палату.

Истраживачи већ више од 100 година ту палату покушавају да открију. Сматра се да је била на том локалитету због величине самог налазишта али и због тога што истраживачи у околини Сремске Митровице, често налазе луксузан и квалитетан материјал за градњу.

Раме уз раме са светским археолозима 

Филм Живот на ископавањима прати процес ископавања током кампање 2018. године, уз посебно истицање културне и научне размене између истраживача, студената и ученика који су махом из Србије и Аустралије.

"Период касне антике, четвртог, петог и шестог века је изузетно значајан за модерна истраживања и на нашим просторима налазишта су многобројна. Осим Сирмијума и Гамзиграда, могу да наведем Шаркамен, Медијану, Царичин Град… То су све локалитети од светског значаја јер су били важни делови Римског царства и Византије", каже др Поп Лазић који је на Гамзиграду сарађивао са стручњацима из Немачке и Америке, а у Глацу са истраживачима из Аустралије.

Поп Лазић каже да светски научници помно прате истраживања на локалитетима у нашој земљи последњих деценија и да је важна сарадња, између осталог, и кроз примену различитих метода истраживања, са колегама из иностранства, истичући да је "наша археологија раме уз раме са светском археологијом", имајући у виду и најсавременију методологију рада.

„Ово је један неуобичајен филм и ја сам као археолог био заинтересован јер је реч о интеракцији са човеком који није археолог. Крис Дејвис потиче из филмског света и бавио се озбиљним продукцијама. Филм је специфичан јер је тежиште на животу археолошке екипе током ископавања а не само на налазишту. Можда је људима интересантно да виде како ми археолози живимо и радимо, 24 сата дневно ", рекао је др Поп Лазић. 

Филм Живот на ископавањима ће бити емитован на каналу РТС Свет у понедељак, 18. маја у 21.50, а биће доступан на РТС Планети.

број коментара 4 Пошаљи коментар
(недеља, 17. мај 2020, 19:01) - anonymous [нерегистровани]

@U srbiji je rodjeno 18 Rimskih careva

Уживао сам читајући Ваш коментар који представља својеврстан историјски текст о цивилизацијским кретањима на територији наше земље. Ја бих само додао да треба да искористимо чињеницу да Винчанску културу која је настала на територији Србије, а сматра се аутентичном колевком цивилизације прикажемо свету како у контексту цивилизацијских чињеница, тако и кроз туристичку промоцију која ће Србији донети огромну финансијску корист. Овакве историјске локалитете какве имамо у Србији, нема пуно ни у свету, а камоли на европском континенту. Потребно их је добро очувати, сачувати важне драгоцености приликом истраживања и представити свету у аутентичном облику, како палату Цара Максимилијана, тако и Виминацијум, Гамзиград, Голубачку тврђаву, највећу европску пирамиду, планину Ртањ и многе друге локалитете. Нисмо ни свесни какву историјску вредност поседујемо.

(недеља, 17. мај 2020, 18:35) - Protivnik lupanja! [нерегистровани]

Nisu rođeni u Srbiji,

već na teritoriji današnje Srbije,lepo ti gore piše!

(недеља, 17. мај 2020, 17:09) - sumenko [нерегистровани]

@U Srbiji je rodjeno...

Srbija tada nije ni postojala ,a vala ni nasi preci nisu bili zainteresovani za tu "turisticku"destinaciju.

(недеља, 17. мај 2020, 14:34) - anonymous [нерегистровани]

U srbiji je rodjeno 18 Rimskih careva

Iako smo mi Srbi puni predrasuda o vlastitim Vrednostima,hodocasteci Putevima Rima kroz Srbiju,shvatiti cemo da nema kulturuloskih i istorijskih razlika izmedju severa i juga Srbije...Podunavlje Srbije svedoci i o nekim jos davnijim vremenima i prisustvima Kelta i Ilira,koje mozemo pronaci u kulturama Lepenskog Vira i Vincanskoj kulturi,kod Grocke...Profesor Dr Miomir Korac je elaborirao,na istorijskom simpozijumu u Rimu, ekspoze u kome je dokazao da je 18 Rimskih careva rodjeno u Srbiji. Od kojih je car Konstantin,rodjen u Nisu najslavniji...Zasluzan za donosenje MILAN EDIKTA,zakona kojim je Hriscanstvo,dobilo svetski leitimitet...Ekspoze Dr Koraca ,uvrstilo je Srbiju u desetak najznacajnijih svetskih istorijskih lokaliteta...Svoju naucnu dizertaciju, Dr Korac je operacionalizovao monumentalnim istorijskim projektom,tzv Viminacium,u kojem su pre desetak vekova vekova bivstvovali Rimski legionari,posedovajuci terme za kupanje.... Juzno od Viminaciuma na Rimskom putu u Srbiji je Sarkamen,Feliks Romuliana u Zajecaru,koji je kao spomenik kulture pod zastitom UNESKO...Jos juznije je Mediana,moderno restaurirana,kao i ostali lokaliteti na Rimskom putu u Srbiji! Medianu je u Naisisu/Nisu/ podigao Rimski car Konstantin ,rodjen u Nisu,od majke Jelene,koji su oboje proglaseni svecima u SPC-i...Najjuznije je Caricin grad tzv Iustiana Prima...Na severu Srbije ,na Dunavu Rimski Singidinum,danasnji Beograd. Najzapadnije od Viminaciuma je Sirmium, u danasnjoj Sremskoj Mitrovici,u kojoj svetski slavni srpski arheolozi otkrivaju Palatu cara Maksimijana...Lepenski Vir Vincanska kultura se ubrajaju u najstarije u Evropi i sezu sedam vekova pre Hrista. Rimski putevi i gradovi u Srbij su nastali neposredno nakon Hristovog rodjenja...Tko pokusava da omalovazava navedene istorijske cinjenice i dostignuca na tlu Srbije,ili je nedobronameran,ili je neuk...U Ohaju ,Miro- Bastina,17/5/2020