Трамп: Имамо „сјајну и бајну“ нову ракету 17 пута бржу од звука; Рогозин: Предајемо се!

Челник руске агенције за истраживање свемира Дмитриј Рогозин саркастично се нашалио и објавио руску предају услед тврдњи америчког председника Доналда Трампа да је америчка војска развила нову хиперсоничну ракету 17 пута бржу од звука.

Док је откривао како ће изгледати застава „Свемирске силе“, нове америчке агенције за заштиту од претњи из свемира, Доналд Трамп је изнео неке прилично импресивне податке.

„Немамо избора. Морамо то да урадимо, имајући у виду наше противнике. Зовем је сјајна-бајна ракета и чуо сам да је 17 пута бржа од онога што они тренутно имају“, рекао је Трамп.

Иако није открио много више детаља, са приличном дозом сигурности може се претпоставити да је причао о пројектилу способном да путује брже од звука.

„Чули сте да Русија има пет пута, Кинези раде на пет или шест пута, а ми имамо 17 пута бржу“, рекао је Трамп.

Његова изјава наишла је на саркастичну реакцију шефа „Роскосмоса“ Дмитрија Рогозина.

„Па, не можемо ништа против сјајне и бајне ракете. Предајемо се!“, написао је на Рогозин на Твитеру.

Трамп је током свог мандата показао да често воли да хвали америчку војну технологију и истиче њену наводну супериорност. Примера ради, пре пар година је због севернокорејских ракетних тестирања поручио Ким Џонг Уну како „много веће и снажније црвено дугме од његовог“.