Становници кинеског села више неће до куће путовати „небеским степеницама“

Становници села смештеног на врху литице од преко 800 метара на југозападу Кине који су постали светска атракција због импровизованих висећих степеница које су их повезивале са остатком света, исељени су у ново градско насеље. Међутим, има и оних који нису желели да напусте своју необичну насеобину.

Село Атуле'ер, у кинеској провинцији Сечуан, постоји већ 200 година а постало је познато у целом свету када су се 2016. године појавиле фотографије деце која се спуштају литицом нестабилним степеницама направљеним од ратана или „небеским степеницама“ како их називају мештани.

Двосатни успон био је једини начин сељана да дођу у контакт с остатком света, а своје пољопривредне производе морали су да носе низ литицу како би их продали најближем тржном центру. Последњих година локалне власти замениле су ове ручно израђене степенице челичним са рукохватима и тако драстично скратили време путовања.

Ове недеље 84 домаћинства Атуле'ера заувек је оставило ове висове за собом и преселило се у стамбене блокове ближе центру града округа Чаоеј удаљеног 75 километара, известила је кинеска државна новинска агенција Сингхуа.

Сељанима су додељени станови површине од 25 до сто квадратних метара.

„Много сам срећан што сам добио овако леп дом. После пресељења моја породица и ја ћемо коначно моћи нормално да живимо. Деци ће бити лакше да одлазе у школу, а ли лекар ће нам бити доступнији“, каже један од срећника који је добио стан.

Ипак, око 30 домаћинстава је одлучило да остане у селу. Атуле'ер је последњих година постао права туристичка атракција. Само прошле године су захваљујући посетама преко 100.000 туриста успели да зараде око 140.000 долара. Локалне власти желе да развију туристичку понуду у овом крају те планирају и изградњу жичаре која ће превозити туристе уз литицу.

број коментара 5 Пошаљи коментар
(субота, 16. мај 2020, 16:43) - anonymous [нерегистровани]

H

Znaci od turiste zarada 1,4 dollar.....koje gluposti

(субота, 16. мај 2020, 14:00) - anonymous [нерегистровани]

Tako sam i mislio

Nisu ih iseljavali da bi im bilo bolje već da bi neko mlatio pare od turizma.
Trebalo je žičaru da obezbede onima koji tu žive a turiste ne puštati ni pod razno.

(субота, 16. мај 2020, 13:13) - anonymous [нерегистровани]

Za kraj

Autor upropasti tekst zadnjom recenicom

(субота, 16. мај 2020, 12:46) - anonymous [нерегистровани]

Neverovatne dezinformacije

Sasvim razumljivo sto su pojedine drzave zabranili youtube u svojoj drzavi.

(субота, 16. мај 2020, 11:29) - CC anonymous [нерегистровани]

Maaa

Mozda bi bio bolji helikopter za turiste mesto zicare.