Платиш сад – једеш касније и помогнеш да се угоститељи извуку из кризе

Угоститељи су посебно угрожени мерама против ширења коронавируса, иако су оне сада донекле ублажене. Један портал за ваучере жели да им помогне. Гости могу да плате јело сада – и да га поједу кад се ситуација нормализује.

Kатрин Kох за сада некако још увек саставља крај с крајем, делимично захваљујући уштеђевини с којом располаже. Али великим делом и због ваучера. „Нисам мислила да ће то тако добро да функционише“, каже она.

Помоћ омиљеном ресторану

До сада је продала неколико стотина тих ваучера – око 200 већ оног дана кад је објавила понуду. Интернет-страница на којој муштерије могу да купе ваучере за кафе „Kропку“ – и бројне друге ресторане у Немачкој – зове се paynoweatlater.de. Цена појединих ваучера креће се од 10 до 200 евра.

Kако ствар функционише, види се већ и из имена странице. Идеја је у суштини супротност од начела које се иначе често примењује – прво купиш, а касније платиш. Ту се сада ручак или вечера плаћају одмах, иако је ресторан тренутно затворен. А јело онда може да се добије касније, када ресторан поново почне нормално да ради. То може бити за неколико недеља или за неколико месеци.

„Угоститељи су поносни људи“

„Петицијама или аплаузом не може да се плати најамнина. Оно што је угоститељима потребно јесте новац“, каже Малте Штајерт, издавач и уредник једног гастрономског магазина. Он је, заједно с неколицином познавалаца бранше, покренуо ту интернет-платформу. Најпре су позвали угоститеље које лично познају да се активирају. „Брзо смо видели да је та понуда веома добро прихваћена“. Платформу у међувремену користе кафићи и ресторани из свих већих немачких градова.

Штајерт каже да је иницијаторима важно да људе не позивају да дају поклоне или добровољне прилоге. „Угоститељи су поносни људи“. Наравно, свако ко је купио ваучер може сам да одлучи да ли ће заиста да га искористи или неће – и тиме у ствари поклони новац као облик подршке свом омиљеном ресторану у време корона-кризе. Штајерт процењује да отприлике половина оних који су их купили ваучере уопште неће да их искористи.

Таквих платформи, којима је циљ да помогну малим предузетницима у време кризе, у Немачкој има много. Неке су регионалног карактера, и обично нису оријентисане на појединачне бранше. Постоји рецимо "From OWL with Love" из источне Вестфалије, "Kopf über Wasser" (Спас од дављења) коју су покренули ученици из Ростока на северу Немачке или берлински портал Helfen.Berlin

Издржати док прође криза

Свим тим порталима један проблем је заједнички – не постоји никаква правна сигурност. Уколико неки ресторан због "корона кризе", и упркос свим мерама не успе да преживи и мора да затвори врата, не постоји нико ко би могао да врати новац или замени ваучере. За муштерије увек дакле постоји известан ризик.

Да су могућности ваучера ограничене, то је јасно и Kатрин Kох. Неколико недеља уз ту помоћ може да се издржи, али једино право решење је да се што је пре могуће поново почне с нормалним радом. У супротном, финансијски проблеми постаће превелики. „Али бар месец дана можемо да прегрмимо уз помоћ новца који смо добили преко ваучера. Нисам веровала да ће та понуда наићи на толики одзив.“

број коментара 2 Пошаљи коментар
(четвртак, 14. мај 2020, 09:50) - Markovljev [нерегистровани]

Sve lepe zamisli

Sve lepe zamisli nažalost završavaju na pohleposti vlasnika kafana, restorana i drugih ugostiteljskih objekata. Jel treba ići dalje od toga kako je dobra ideja da se pomogne i zaposlenim u ugostiteljstvu i u ostalim granama privrede da ostanu na radnim mestima, da im Država Srbija isplati tri meseca minimalne plate, ali uredba nije napisala da je to novac za zaposlene, pa se vlasnici prisetili da se mogu preko toga još obogatiti. Država plaća radnike, koji rade za privatnike. Znači privatnik je dobio 90.000 dinara od države a ne radnik. Gde je logika, da se novac šalje na ime radnika a onda poslodavac traži neki povraćaj.
Turističke agencije i avio prevoznici nam guraju Voučere umesto storniranih letovanja i putovanja, umesto da onome ko želi bez razmišljanja i storno plaćanja vrate taj novac. To je njegov novac a bori se da preživi i neželi da čeka godinu dana da iskoristi Voučer. Kladim se da će izmisliti kako na taj vaučer da izvuku još neki dinar, zbog poskuplůjenjasmeštaja ili kerozina.
Nazad na početak, sve lepe ideje izgore u prokletstvu kapitalizma.

(четвртак, 14. мај 2020, 06:32) - Pera [нерегистровани]

.

Slogan global-kapitala: Daj pare, ostani gladan!