Град на врућој магми – Окланд

Највећи и најнасељенији град на Новом Зеланду,Окланд лежи на вулканском пољу, које чини више од 50 вулкана. Економски је и финансијски центар државе, а туристи га радо посећују. Нови Зеланд је 2007. године предложио Окландско вулканско поље као кандидата за листу Унескове светске баштине, због необичне комбинације природног и културолошког значаја.

Град лежи на врућој магми која се налази испод површине Земље. Сваких неколико стотина или хиљада година ова магма пронађе свој пут према површини и формира нови кратер или лагуну на територији Окланда.

Последњи пут, вулкан је био активан пре око 600 година, и тада је уништио маорско насеље, и  створио ново острво Рангитото, које је данас најмлађе и највеће вулканско острво од свих у том подручју.

Ерупције вулкана такозваног Окландског вулканског поља биле су довољне да се на овом тлу формирају бројни прстенови вулканског туфа, језера, лагуне, острва, депресије, токови лаве...

Све то обликовало је тло Окланда, највећег града Новог Зеланда. Маори су живели на вулканским купама овог поља још пре доласка Европљана, па су бројни археолошки докази о томе још увек јасно видљиви. Због вађења камена из купа, терен је мењан годинама. Ипак, неколицина очуваних купа још увек се може видети, па су оне делови познатих окландских паркова.

Моногенетичка вулканска поља, у која се сврстава и окландско, обично се састоје од десет до стотину вулкана. Оваква поља специфична су због своје непредвидљивости: уместо да се активира неки постојећи вулкан, до ерупције долази на неком другом месту у пољу. Тако сваки од вулкана еруптира само по једном, али је тешко претпоставити где ће доћи до следеће ерупције.

Током протеклих 90.000 година, догодило се 90 ерупција које су обликовале тло Окланда.