Фрида Каленић, Соса и друге звезде корона хумора

Током пандемије поједини предузетници били су приморани да обуставе бизнис, док су неки пословање прилагодили околностима. Нису ретки ни они које је ванредна ситуација инспирисала.

Прогноза за ово лето гласи: провешћете га код куће. Звучи као виц, али имамо и написмено. И то на мајицама које креирају глумац и дизајнер Владимир Нићифоровић и његов тим. Пре седам година са 200 евра позајмљених од родитеља почео је да осликава мајице инспирисане свакодневним комичним ситуацијама. Током ванредног стања и корона је добила заслужено место.

„Ови цртежи нису замишљени као мајице, ми смо се окренули публици да их мало разонодимо, насмејемо. Уопште није била идеја да ће то да се штампа на мајице, међутим, људи су почели да поручују и онда смо почели да штампамо мајице“, каже Нићифоровић.

У измењеним околностима, тим је непрестано радио, али с битним променама. Нико није отпуштен, иако признају да су се дугови нагомилали.

„Почели смо да радимо сви од куће, што је потпуно ново за нас. Тим се раштркао, нисмо заједно, имамо састанке преко видео-позива. Све је то на почетку, мени лично, прва три, четири дана био шок, јер сам мислио да ће све да пропадне и да нико у овој ситуацији неће да купује мајице“, тврди предузетник.

Међутим, људи су наручивали мајице. Не као пре ванредног стања, али довољно да охрабре тим да не одустају. То им је додатно распирило машту.

„Имамо доста занимљивих цртежа, али ако бих морао да издвојим била би то Фрида Каленић, где смо представили како жене изгледају у карантину и када су се отвориле пијаце, пустили смо и тај цртеж“, наводи Нићифоровић.

Маште није фалило ни Горану Новакову, дечјем писцу и илустратору из Новог Kнежевца. Догађаји у вези са коронавирусом подстакли су га да на друштвеним мрежама објави бројне илустрације у виду познатих „куварица“.

„Ове које сам за време изолације урадио волео бих да видим у неком облику као књиге или сликовнице и то су ми већ многи препоручили. Верујем да ће то бити занимљив документ како је неки шашави уметник гледао и коментарисао свет и све оно што се дешавало око њега за то време“, сматра Новаков.

Још као дете под утицајем куварица из ТВ новости, које је писао Душко Радовић, а илустровао Душан Петричић, почео је да осмишљава и црта сопствене. Један од продуктивнијих периода му је свакако овај карантински, а од првог априла када је почео, илустровао је скоро 60 куварица.

„Да ли је тешко бити духовит у доба короне? Па, уметник је увек уметник, па је духовит у свим ситуацијама и на свим местима. Ово сада ми дође као рефлекс дешавања око мене. Наравно да пазим да није неукусно и неке ситуације су толико озбиљне да се и не шалим, али све што је умерено добро је дошло и видим да наилазим на велико одобравање многих“, каже писац.

Осим у књизи, многи су пожелели да ове илустрације виде и на правим куварицама, што му, признаје, не звучи као лоша идеја.

Без обзира на то колико је исплатив подухват наших саговорника, једно је сигурно – на шаљив начин успели су да забележе све оно кроз шта пролазимо у време пандемије. А када све ово прође остаће један занимљив подсетник.

број коментара 2 Пошаљи коментар
(недеља, 03. мај 2020, 18:11) - Јелисавета [нерегистровани]

Време

Време је за договор!

(недеља, 03. мај 2020, 17:40) - anonymous [нерегистровани]

Super

Hahahahaha. Super.