Швеђани окупљање спречавају – смрадом

Челници шведског града Лунда, у оквиру мера против окупљања грађана како би прославили Валпургијску ноћ, посуће централни градски парк ђубривом од кокошијег измета.

Више десетина хиљада људи окупи се сваке године у граду Лунду на југу Шведске због прославе Валпургијске ноћи, ноћи између 30. априла и 1. маја, јавља Би-Би-Си.

Званичници поручују да ове године не би требало да се слави на тај начин због опасности од коронавируса.

Будући да строгих мера и забрана у Шведској нема, а многи се придржавају препорука о социјалном дистанцирању.

„Лунд би могао да постане нови епицентар коронавируса последње вечери априла“, истакао је председник локалног тела за питања заштите природе, Густав Лундблад, у изјави за лист Sydsvenskan.

Образлажући разлоге за посипање централног градског парка у Лунду ђубривом од кокошјег измета, Лундблад је истакао да је то и прилика да се травњаци нахране ђубривом: „Истовремено, шириће се смрад тако да неће бити баш пријатно за седење и испијање пива.“

Валпургијска ноћ обележава се широм Скандинавије, а обичаји окупљања и прославе ослањају се на паганских обичаја дочекивања пролећа.

број коментара 5 Пошаљи коментар
(четвртак, 30. апр 2020, 19:40) - tipus anonymous [нерегистровани]

NE

"обичаји окупљања и прославе ослањају се на паганских обичаја дочекивања пролећа." I bivsi yugokomunisti to jos slave a kasnije idu u crkve .

(четвртак, 30. апр 2020, 16:30) - Severnjača [нерегистровани]

"korisno"

Živela demokratija!

(четвртак, 30. апр 2020, 16:06) - Radko [нерегистровани]

Pametno

Jednim udarcem dve stvari. Djubrenje zemljista i smrad protiv okupljanja.

(четвртак, 30. апр 2020, 15:27) - Povratak [нерегистровани]

Putnički letovi

Nije tačno da nigde u Evropi nema putničkih letova. Lufthansa leti (komercijalni letovi) svakodnevno tamo gde su otvoreni aerodromi (npr. Lisabon, Zagreb...)

(четвртак, 30. апр 2020, 13:57) - Dragan N [нерегистровани]

Svedjani

Kako su samo tako KULTURNI.