Једите помфрит, молимо вас!

Док пандемија коронавируса оставља своје последице на светску економију, посебно погођена је прехрамбена индустрија због мера забране кретања због којих су многи ресторани и угоститељски објекти затворени. У Белгији су посебно на удару узгајивачи кромпира, који су апеловали на грађане да више једу помфрит.

Лист Брисел тајмс пише да су белгијски пољопривредници забележили вишак од 750.000 тона кромпира од почетка увођења мера у марту. Због затварања угоститељских објеката и ресторана који су само обављали доставу, потражња за кромпиром, посебно помфритом, опала је драстично.

Да хиљаде тона кромпира не би пропало, од Белгијанаца је затражено да једу више помфрита, барем два пута недељно.

„Традиционално, Белгијанци једу помфрит једном недељно и то је увек посебан оброк“, рекао је Ромаин Кулс, генерални секретар белгијске Асоцијације за трговину кромпиром.

Због смањене потрошње, индустрија кромпира могла би да претрпи и до 125 милиона евра губитака. Иако ће бројне мере бити укинуте наредне недеље, ресторани ће и даље остати затворени.

Како не би бацали кромпир, пољопривредници су се договорити да донирају 25 тона кромпира недељно народним кухињама, а такође се шаљу и у крајеве света које бележе несташицу кромпира – централна Европа и Африка.

Оно што остане биће искоришћено као био-гориво.