На жупским пољанама живели су људи, а становало вино

На винском путу Србије, на раскрсници са севера на југ и са истока на запад, недалеко од Крушевца, на путу за Копаоник лежи жупска океанија вина, да путницима покаже сву топлину гостољубља и богатство жупског кулинарства. Жупа александровачка је стара област и у њој векови нису прошли узалуд.

Вински пут кроз Жупу александровачку вијуга кроз 3.000 хектара винограда и 70 винарија. Блага клима, која је обликовала ове вредне људе, пружила је могућност да се развије сеоски туризам.

„Можемо да организујемо обилазак винограда и винарије. Поред тога, можемо да понудимо и смештај од пре годину дана“, каже Милан Спасић, винар из Тржца.

Према речима Момчила Минића, такође винара из Тржца, од винских бачви може се направити етно село: „Имамо шест винских бачви са француским лежајем у свакој“.

„Ми овде спремамо као кад људи долазе на славу, све од предјела, хладних, топлих. То су пршуте, суво месо, нека врста сланине, пасуљ пребранац, сарме. Сарме су наш главни специјалитет“, открива Саша Николић, винар из Виткова.

Аутохтоне сорте грожђа тамјаника и прокупац узгајају се у александровачком крају вековима. О томе сведоче сезонско винарско-виноградарске насеобине, старе жупске пољане.

Жупске пољане, дом Лејди оф Александровац, Мадам де Витково и Венус де Жупа  

У свакој пољани збијене су куће са уским сокацима и централним тргом. Вински подруми грађени су од камена, а куће изнад од блата, дрвета и непечене цигле. Жупске пољане су насеобине у којима су некада живели људи, а становало вино.

Вишевековну традицију винарења у Жупи чува за будуће генерације, јединствен на овим просторима, Музеј винарства и виноградарства, а светску културну баштину Завичајни музеј у Александровцу.

„Живот у Жупи траје непрекидно 7.000 година. Најбољи доказ за то су ове три венере које се налазе поред нас. Припадају Винчанској култури и зову се Лејди оф Александровац, Мадам де Витково и Венус де Жупа или Миладија, Гроздана и Ружица на српском, а ова четврта која је пронађена прошле године, најмонументалнија међу њима тек треба да добије име“, прича Иван Брборић, директор Завичајног музеја у Александровцу.

Бројне грађевине сведоче и о средњовековној историји овог краја: манастири Дренча, Руденица и град Козник.

У Жупи се берба грожђа слави као општенародно весеље.

Скоро шест деценија организује се привредно-туристичка манифестација Жупска берба са чувеном Винском улицом и фонтаном вина. На хиљаде гостију окупе и Јулске жупске игре, Буцини позоришни дани, а ове године обновиће се и фестивал класичне музике „Коз арт“.

Много је разлога да дођете у Александровац и осетите душу благородне Жупе.