Звезде холандског балета на празним улицама Амстердама

Шест плесача холандског Националног балета извело је на празним улицама Амстердама делове кореографије инспирисане изолацијом због пандемије коронавируса.

Свака од звезда Националног балета Холандије извела је самостални наступ на отвореном, углавном испред неких знаменитости Амстердама, као што је хотел „Амстел" или Музеј филма „Око“.

Снимци сваког појединачног наступа биће обједињени у филм под називом „Нежно тихо“ који ће бити емитован онлајн почетком маја, најављују из Националног балета.

„Свиђа ми се овај пројекат, јер можемо да покажемо шта желимо да радимо и шта једва чекамо да наставимо да радимо“, каже 25-годишња Ивон Слингерланд, која је свој комад извела поред реке Амстел.

„Чак и ако се налазимо у овој чудној ситуацији, још увек се крећемо и још увек покушавамо да дођемо до публике. Мислим да је уметност тренутно заиста важна за све“, додаје уметница.

Сви кафићи, ресторани, музеји и друга јавна места у Холандији су затворена још од 15. марта. Национални балет је отказао све своје наступе до 1. јуна и укинуо заједничке пробе ансамбла, тако да сви вежбају код својих кућа.

„Ово је био наш начин да изведемо нешто лепо, упркос томе што нисмо у могућности да радимо заједно у нашем студију или да наступамо пред публиком“, каже портпарол Националног балета Рихард Хајдеман.

Национални балет је на свом профилу на Инстаграму већ објавио снимак њихове балерине Флоре Ејмерс која наступа уз виолинску пратњу Марка Даниела ван Бимена и нову музику Боба Цимермана. Видео је режирао Сашо Праматаров.

број коментара 1 Пошаљи коментар
(недеља, 26. апр 2020, 02:35) - Mhm [нерегистровани]

Mhm

Da ali ako ona igra balet onda su oni na baletu do uzrasta od 12 godina