И власници бордела у Аустрији траже помоћ државе

Пошто се још не назире крај рестрикцијама за ноћни провод у Аустрији, многи власници „црвених фењера“ траже помоћ од Владе.

Власници два најпознатија ланца јавних кућа у Аустрији, Хералд Хауке, власник једног од „Лауфхауса“, и Кристоф Лилахер, власник „Фан Паласта“, ангажовали су познату правницу Аристид Вагнер да их заступа и укаже на тешко стање у којем се због пандемије коронавируса нашао „најстарији занат”.

Бечки дневник Естерајх је објавио упозорење да власници бордела неће моћи још дуго да издрже и да ће до јесени многи отићи под стечај.

Највећи проблем са којим се суочава овај сектор је то што банке не желе да им због врсте делатности, али и ниских гаранција, одобре кредите.

Вагнерова упозорава јавност, да ће се, уколико дође до стечаја, многе проститутке поново наћи на улици, што ће, осим што је илегално, умногоме допринети још горем положају ових жена.

Заступница најављује да ће проверити све правне могућности које овој „привредној делатности“ стоје на располагању.

Слични апели и упозорења не долазе само из Аустрије. Претходних дана сличан апел су упутиле и сексалне раднице у Француској, где постоји и додатни правни проблем, јер по француским законима обављање ове делатности није кажњиво, али се кривично гоне тражиоци услуга. Овакав закон је донет, наводно, да би се заштитила права жена.