Ван Гогова слика је украдена овако

Да би украо слику Винсента ван Гога „Пролећна башта“, из музеја „Сингер Ларен“ у Холандији, лопов је користио добри стари алат за обијање и разбијање – маљ. Снимак сигурносних камера, који су објавили холандски медији, открива шта се тачно десило 30. марта када је слика нестала.

Музеј „Сингер Ларен“ био је затворен крајем марта због пандемије коронавируса кад је лопов разбио врата и однео Жупанијску башту у пролеће у Нунену, слику чувеног уметника, пише портал телевизије Фокс 13 из Мемфиса.

Видео-снимак сигурносних камера приказан је у холандској емисији Opsporing Verzocht, која се бави решавањем стварних злочина. На снимку се види како лопов великим чекићем, то јест маљем разбија стаклена врата музеја током раних јутарњих сати.

Убрзо потом, појвљује се поново носећи Ван Гогову слику у десној руци, а маљ у левој.

Локална полиција верује да ће након емитовања снимка добити нове информације како би ухватила крадљивца. 

Еверт ван Ос, директор музеја „Сингер Ларен“ обратио се саопштењем у којем је навео да објављени снимак не приказује целокупан ток пљачке нити да се види колику је штету провалник направио.

„Лопов је развалио неколико врата и прошао кроз неколико нивоа заштите које су музеју предложили експерти. Такође, снимак не показује праву слику безбедносног система музеја“, нагласио је Ван Ос.

број коментара 0 Пошаљи коментар