Младенци, позвани смо, али нећемо ићи

Младенци се обележавају 22. марта, а њих прослављају парови који су се венчали у претходних 12 месеци. Тог дана им у госте долазе најужа породица и пријатељи, са даровима који би требало да помогну младим паровима да се „скуће“.

Сања и њен супруг Милан ускоро ће обележити годину дана заједничког живота, а како то обичају налажу, требало је да данас прославе Младенце. Планиран је свечани ручак у породичној кући уз присуство четрдесет гостију, али је прослава одложена. Млада, ипак у шали, каже да поклоне прима и у ванредним околностима, а ручак за госте припрема чим се укаже прилика.

„Не правимо ове године Младенце због вируса, кад се ситуација смири, направићемо још већу прославу него што смо мислили, позваћемо и оне госте што нисмо мислили“, рекла је Сања Недељковић из Новог Сада.

„Било смо позвани ал' нећемо ићи, отказали смо све то, па кад буде требало ми ћемо отићи и однети поклоне. Шта сте спремили од поклона, шта се носи? Па носи се, сервиси неки, тако, торте, поклони“, напомиње Живодарка Којић из Новог Сада.

На Младенце гости најчешће доносе оне поклоне који би требало да олакшају свакодневни живот новопеченим супружницима – постељину, прибор за кухињу, али и новац. Најочуванији обичај је прављење обредних колачића који се зову младенчићи, које млада дарује гостима.

„Млада на дан Младенаца меси 40 обредних колачића који се најчешче праве од пшеничног брашна који се пеку, потом премазују медом. Зашто медом – јер мед управо симболизује како да кажем вечну љубав, па тако мед се често користи и у разним ритуалима и у свадбеним обичајима након црквеног венчања или ступања први пут у младожењину кућу“, рекла је етнолог Јелена Танацковић.

И Јелена је једна од оних која ће данас имати посла у кухињи.

„Ја имам прилику и част да ове недеље прослављам Младенце, наравно услед новонастале ситуације празник ћу прославити у кругу породице, дакле са супругом и његовим родитељима, а дружење са мојом породицом, пријатељима и кумовима ћемо оставити за неку лепшу прилику, док младенчиће свакако могу да очекују“, додаје Јелена Танацковић.

Симболике има и у датуму обележавања Младенаца, који се прославаљу одмах на почетку пролећа. Наши стари, кажу, да су у прошлости на данашњи дан јели цвет од дрена, китили кућу зеленилом и правили венчиће, како би призвали здравље и дуговочност у будућем животу супружника.

број коментара 1 Пошаљи коментар
(недеља, 22. мар 2020, 16:36) - Милан Савић [нерегистровани]

младенчићи

Млада меси 40 колачића - младенчића у знак поштовања и сећања на 40 светих мученика Севастијских (данас Сивас у Турској), младих војника у војсци римског императора Лицинија. Ти млади војници - младенци смело су објавили да су Хришћани, у време када је Хришћанство било забрањено, а Хришћани прогањани, мучени и убијани. И ових 40 младенаца је због следовања за Господом Исусом Христом убијено. Нема простора за писање како су мучени и убијени, али желим да подсетим одакле обичај мешења баш 40 колачића - младенчића.