Чудни звукови када баците лед у 137 метара дубоку рупу

Бити научник на Јужном полу није баш лак посао, али ипак има и доста занимљивих страна. Једна од њих је да у веома дубоку рупу, коју сте избушили ради истраживања, бацате комаде леда и слушате невероватно чудне звукове који излазе из ње.

Захваљујући геохемичару Џону Ендрјуу Хигинсу на Твитеру, људи широм света могли су да се искусе чудну занимацију бацања леда низ 137 метара дубоку избушену рупу.

Какви су то чудни звукови, питате се?

Глациолог Питер Неф има одговор, пошто је и сам имао прилику да ради тако нешто. Пре две године, Нег је снимио бацање леда у 90 метара дубоку рупу, а снимак је постао потпуно хит на интернету и прегледан је десет милиона пута на Твитеру.

Према речима Нефа, постоје два фактора – Доплеров ефекат и начин на који се звучни таласи крећу кроз рупу.

„Прва ствар коју чујете док леда пада низ рупу је промена висине тона. То је Доплеров ефекат“, рекао је Неф.

Вероватно сте до сада искусили Доплеров ефекат. Примера ради, то је разлог због којег аутомобил другачије звучи када долази према вама и одаљава се.

Међутим, Доплеров ефекат није једини разлог. Због облика рупе и природе леда, звучни таласи имају проблем да изађу из бушотине.

„Када лед удари у дно, звук не излази право из рупе. Таласи почну да се одбијају од страна рупе. Због тога чујете онај оштар звук, као из цртаћа“, објашњава Неф.

број коментара 1 Пошаљи коментар
(субота, 22. феб 2020, 18:42) - anonymous [нерегистровани]

sada ce opet

svakakve teroije, o nou...