Половина Срба словенског порекла, а сваки десети – Герман

Руководилац Српског ДНК пројекта Милан Рајевац каже да 50 одсто Срба има словенско порекло, док је у другој половини највише оних с генима староседелаца Балкана. Додаје да су се у генетски код Срба „уписали“ и Германи, али и народи са Кавказа и Блиског истока.

У бази Српског ДНК пројекта, који је пре седам година покренуло Друштво српских родословаца „Порекло“, а који се спроводи у сарадњи с Центром за форензичку и примењену молекуларну генетику Биолошког факултета у Београду, налази се више од 4.500 података тестираних Срба из свих крајева бивше Југославије, а који показују да је половина Срба по мушкој линији словенског порекла. 

„Реч је о две основне хаплогрупе I 2а и R 1а, док је у другој половини највише оних који имају балканско староседелачко, односно прасловенско порекло“, каже Рајевац за Танјуг.

ДНК истраживања су показала да је генетички код Срба, као и свих других народа, шаролик и комбинован и од гена Германа, Келта, али и народа са Кавказа и Блиског истока.

У Пријепољу је највише викинга 

„Хаплогрупа I 1, која се везује за германске народе, присутна је код скоро девет процената становништва, тако да сваки десети или једанаести Србин има германско порекло“, објашњава Рајевац честе медијске наслове да је сваки десети Србин – викинг.

„То може да се каже за Пријепоље и околину, где је највише оних који имају порекло од викинга, тамо их је више од 20 процената. Разлог је хаплогрупа R 1а, иначе карактеристична за племе Дробњака, једно од најраширенијих у српском народу“, рекао је Рајевац.

Додао је да се у генетском запису Срба појављују и хаплогрупе за које се претпоставља да су повезане с Келтима, а са таквим пореклом је око пет-шест одсто Срба.

Заблуда је да су српски гени помешани са турским 

Како каже, Србија има највећу базу тестираних од свих европских народа, а која, тврди Рајевац, представља релевантан узорак за анализу порекла српског народа.

Напомиње и да је заблуда да су гени Срба помешани с генима Турака и тврди да се у досадашњем испитивању није појавила хаплогрупа карактеристична за турске и централноазијске народе.

„Могуће је да постоји одређени проценат хаплогрупа које су Турци пренели на Балкан, али то није утврђено. Чак и код Бошњака је незнатан генетски уплив Турака“, наводи Рајевац.

Додаје да Срби, Црногорци, Бошњаци и Хрвати имају врло сличну генетику и да су I 2а и I 1а најбројније хаплогрупе код свих тих народа.

Према његовим речима, током претходних седам година, дошло се до низа занимљивих података на основу резултата тестираних и њихових сродника, па су тако откривене родбинске везе двојице познатих песника, Милутина Бојића и Милана Ракића.

„Показало се да су њих двојица имали заједничког претка. Истраживања, рецимо, указују и да би династије Карађорђевић и Обреновић могле да припадају истој грани“, наводи Рајевац.

Најпоузданије испитивање порекла омогућава Y хромозом

Истраживање у оквиру Српског ДНК пројекта спроводи се тестирањем Y-ДНК хромозома код мушкараца, јер се, објашњава Рајевац, тестира само Y хромозом преко којег се најпоузданије испитује порекло, чак до неколико хиљада година уназад.

Како је појаснио, Y хромозом је порознији од X хромозома и мутира на сваких пет-шест генерација због чега су разлике између мушкараца драстичније, док су промене X хромозома веома ретке и зато није захвалан за такву врсту тестирања.

Напомиње да је могуће тестирати и X хромозом, али да се на основу њега не могу донети посебни закључци, док су Y хромозоми због мутација разноврснији и погоднији за прецизније утврђивање порекла.

број коментара 70 Пошаљи коментар
(четвртак, 08. дец 2022, 11:27) - Нино [нерегистровани]

Келти

Келтске речи су србског порекла, нека докажу генетичари да нису. Стари Грци су србски ратнички сталеж звали Келтима, Римљани Галима, а Срби их звали Сербима, Гетима, Готима. Тако да Келти, Гети, Готи су Срби а не германи. Молим генетичаре да почну учити историју, и онда ће им бити све јасније и онда могу донети тачне закључке. У знању је моћ

(четвртак, 08. дец 2022, 11:27) - Нино [нерегистровани]

Келти

Келтске речи су србског порекла, нека докажу генетичари да нису. Стари Грци су србски ратнички сталеж звали Келтима, Римљани Галима, а Срби их звали Сербима, Гетима, Готима. Тако да Келти, Гети, Готи су Срби а не германи. Молим генетичаре да почну учити историју, и онда ће им бити све јасније и онда могу донети тачне закључке. У знању је моћ

(четвртак, 08. дец 2022, 11:22) - Нино [нерегистровани]

Викинзи

Да појасним, викинзи су Срби који су са Балкана отишли на север, и онда нема никаквих сензација. Прво генетичари морају знати историју Антике да би могли доносити закључке. Пошто не знају историју, онда не могу тачно да тумаче добијене податке. Могу само да дају нетачне закључке јер немају знања.

(субота, 10. сеп 2022, 12:20) - janko [нерегистровани]

drobnjaci

Ovo su velike prevare. Hajde neka utvrde ko je bio Aleksandar Makedonski. Drobnjaci vikinzi sa Durmitora. Stigli galijama preko Crnog jezera.

(недеља, 07. авг 2022, 11:35) - Нена [нерегистровани]

Не,нисмо

није "дошли",већ смо одувек били ту!!!!!

(недеља, 07. авг 2022, 10:26) - anonymous [нерегистровани]

Haplogrupe i druge neboloze?

Ne znam da li će se ovo objaviti, jer nije u skladu sa nekim balkanskim nacionalnim mitovima. Pa onda bože moj, razni ultranacionalisti i neonacisti mogu biti uvređeni i proglasiti ovo za govor mržnje prema njima jadnima. Neretko nas zabavljaju sa ovim haplogrupama i drugim "dokazima" kako postoje neki geni nacija, geni grupa nacija, geni ovih i geni onih. Imajući u vidu dramatično mešanje evropskih naroda od Rimskog Carstva naovamo, garantovano ne postoje nikakvi geni nacija. Svi Evropljani od Lisabona do Vladivostoka, kao i od Svalbarda do Krita imaju garantovano ISTE GENE posmatrano u proseku. Postoje ogromne razlike u genima pojedinaca, ali u okviru svake evropske nacije postoje svakojaki geni raznih pojedinaca. Dakle jedan Srbin može biti genetski mnogo bliže nekom Portugalcu ili nekom Norvežaninu nego drugom Srbinu. To posebno važi za naš nesrećni region, gde su razne budale lupetale o "hrvatskim", "srpskim" i "albanskim" genima. Ovde tek nema ni najmanje naznake nekih bioloških razlika. Nacije veze nemaju sa biologijom, nacije su socijalna konstrukcija, i samo se sovinisti bave dokazivanjem biološke posebnosti svoje nacionalne grupe. Zar se baš ništa nismo naučili od strahota II svetskog rata? Treba li sve to da nam se ponovi, da bi digli ruke od ovih gluposti? Bože pomozi nam ludima.

(субота, 06. авг 2022, 21:20) - Sale [нерегистровани]

Odgovor

Haplogrupa I2 nije slovenska već atlansko-mediteranska grupa. Slovenska je samo R1a. Zato se ne može zbirati I2 i R1a kao iste pa reći to su Sloveni. Sloveni čine oko 15% sa grupom R1a a germani sa R1b oko 10%. Oko 35% su atlanski mediranci tj. I2 grupa a ima i znatan procenat semitskog E haplogrupe i ostalih. Problem je što se grupa I2 grupa poistovećuje sa Slovenima što nema veze sa Slovenima. Zato zaključak ovog člnaka je pogrešan.

(понедељак, 29. нов 2021, 21:43) - Кецман Ђурађ [нерегистровани]

Има ли Далмата

Има ли гена од Далмата међу свим тим групама?

(понедељак, 29. нов 2021, 18:15) - Неша [нерегистровани]

Гршиш

Сваки народ је мешавина хаплогрупа. Код Словена су то И2а и Р1а са тим што је на Балкану доминантна И2а а код осталих Словена Р1а. Постоје и друге у мањем проценту. Оно где грешиш је што мешаш народ и нацију. Нација је држављанство, пасош. Нације настају у 18-19 веку. Народ је нешто друго и много старије. Словени су народ, Германи, Романи Јермени Семити. Народа нема много у Европи и често су сврстани у различите нације. Британци, Турци, Швајцарци су нације нису народ. Американци су нација нису народ, народ су индијанци. Што се тиче Словена велики слависта Шафарик а неки други су тврдили да је назив Словен настао негде у петом веку а да је старије скупно име било Срби. Да реч срб означава рођака и да су се они тако између себе звали. То Срб ни Грци ни Латини ни Германи нису као данас могли да изговоре још мање запишу. Зато су нас називали по географским територијама и по називима племена, братстава

(понедељак, 29. нов 2021, 17:35) - Боле [нерегистровани]

Боја косе и очију нема везе

Хаплогрупа се одређује само по мушкој линији, са оца на сина. Антропологија може да буде иста а немора, као и боја косе и очију. Ако је отац И2а и син ће имати исту хаплогрупу а мајка је рецимо црнкиња и син потпуно црн на њу.