Читај ми!

Против уринарних и респираторних инфекција - ртањски чај не зову узалуд „мушким"

Ртањски чај, вресак или вријесак – иста биљка различитих имена, поседује бројна лековита својства. Медитеранска биљка расте и у Црној Гори, Хрватској, Херцеговини, и у Србији на Ртњу, а има широк спектар лековитих дејстава.

Чубар је биљка која је у истој породици биљака у којој је и вресак па имају слична лековита дејства.

„Лековита својства дугују високом садржају етарског уља које поседују, а то је чак два посто. Поређења ради, у босиљку га има 0,01 посто", објаснио је у Јутарњем програму народни травар и новинар Момчило Антонијевић.

Додао је да је управо то разлог што и сасвим мале количине ртањског чаја и чубра имају снажно терапеутско дејство.

Етарско уље ових биљака богато је снажним антисептицима, а додатна предност је то што су ароматичног, пријатног укуса и мириса.

„И ртањски чај и чубар се користе као одлична средства за лечење органа за варење, спречавају надутост, боре се против бактерија као што је хеликобактер. Могу се користити као чисти чајеви, али ја мислим да је још боља кобинација са враниловом травом и кантарионом", објашњава Антонијевић.

Природни антидепресив

Кантарион је познат као природни антидепресив, а и чубар и ртањски чај се користе против нервозе и напетости.

„Врло често људи који имају проблем са желуцем, имају проблем и са нервозом, тако да је за њих јако добра мешавина ртањског чаја или чубра са кантарионом или матичњаком", каже Антонијевић.

Додаје да су и чубар и ртањски чај корисни и као зачини. Посебно су добри за јела која су тежа за пробаву. Важно је не претерати са количинама.

Биљна дезинфекција

Радне површине у кухињи могу се дезинфиковати и природним препаратима.

Десет капи етарског уља вреска укапати у 100 милилитара седамдесетопроцентног алкохола и додати десет капи етарског уља вранилове траве. Мешавину сипати у флашицу са распршивачем.

Попрскати преко кухуњских површина и оставити да се осуши.

Дермална примена

Антонијевић наглашава да се етарско уље вреска и чубра може користити и за проблеме са кожом, али никако неразблажено, јер је изузетно јако.

Помаже код бактеријских и гљивичних обољења коже.
Треба га користити разблажено у неком носећем уљу, као што је маслиново или хладно цеђено сунцокретово.

Користи се тако што се у један децилитар носећег уља стави највише 20 капи етарског уља вреска или чубра.

Може се применити и за масажу дела око грудног коша код особа које болују од респираторних инфекција. За инфекције респираторног тракта добар је и чај од зове или матичњака који се, комбинован са ртањским чајем, може пити и превентивно.

„Чубар и вресак немају таква својства да би изазвали алергијске реакције, али свакако треба бити пажљив", додаје Антонијевић и наглашава да деца млађа од пет, шест година не треба да користе етарска уља, као ни труднице.

Чубар против уринарних инфекција

У комбинацији са враниловом травом, чубар може бити ефикасно средство у борби против инфекција уринарног тракта.

У мешавину се додаје лист уве или лист боровнице. Мешавина је посебно корисна код проблема са ешерихијом коли.

Комбинован са рузмарином и кореном коприве, ртањски чај је добар и за здравље простате и потенцију код мушкараца. Због тога га некада зову и „мушким чајем".

Антонијевић је на крају указао на проблем „очувања популације ртањског чаја", који треба брати пажљиво и без корена, а не чупати.