Читај ми!

Хирург ампутирао погрешну ногу пацијенту

Хируршкиња у Аустрији кажњена је након што је у мају ампутирала пацијенту десну уместо леве ноге, а грешка откривена тек два дана касније.

Суд у Линцу осудио је 43-годишњу хируршкињу за тежак немар уз казну од 2.700 евра. Удовици пацијента, који је умро пре него што је читав случај стигао до суда, такође је додељено 5.000 евра одштете.

Пацијент је лежао у болници у Фрајштату прошлог маја ради ампутације ноге, али је хируршкиња означила погрешну ногу, преноси агенција АФП.

Грешка је установљена током замене завоја, а пацијенту је након тога речено да ће и друга нога морати да му буде ампутирана.

Болница је тада саопштила да је инцидент „резултат следа несрећних околности“. Директор болнице се јавно извинио.

На суду је хируршкиња рекла да је дошло до грешке у „командном ланцу" у операционој сали.

Упитана зашто је означила десну, а не леву ногу, одговорила је: „Не знам“.

Након инцидента је премештена у другу болницу.

Сличан случај десио се 1995. године када је доктор у САД током операције схватио да ампутира погрешну ногу са пацијента дијабетичара, али је био приморан да настави након што је већ исекао мишић и кључне тетиве и лигаменте.

број коментара 7 Пошаљи коментар
(субота, 04. дец 2021, 13:44) - Grigorije M. Milićević Micko [нерегистровани]

Malo-pomalo, nećemo znati ni sopstveni jezik

To se dogodilo zato što je lekarka bila hiruškinja. Da je ta gospođa bila hirurg po obrazovanju i zvanju, sve bi bilo u redu.

(субота, 04. дец 2021, 05:00) - anonymous [нерегистровани]

Evropsko zdtavstvo

Ovo je još i velika kazna u Austriji. U Švedskoj bi za isto dobila "opomenu" i ostala u istoj bolnici bez ikakvih posledica. Što reče jedan lik odande, kome treba Agent 007 sa dozvolom da ubija. Dosta su švedski lekari. Oni su svi 007. Čim u jednom sistemu država zapošljava lekara koji vrši krivično delo i sudiju koji treba da mu za to sudi, zna se šta je na delu. Kadija te tuži, kadija ti sudi. Pravde za pacijenta nema.

(петак, 03. дец 2021, 18:37) - Gastarbeitovanje! [нерегистровани]

Ovaj vic sam ispričao ortopedu,

pre operacije kuka:Šef pita početnika:Kolega,kako je prosla vaša prva OP slepog creva?-Slepog creva!?Zar to nije bila amputacija noge!?...Ne pričajte viceve,ne znate šta se sve dešavalo!-Ukorila me je mlada doktorka i flomasterom nacrtala X na desnom stopalu,prethodno me triput pitala za stranu!-Sutradan je otišla na svadbeno putovanje a operisao me njen kolega,bivši fudbaler.Prošlo je više od 17 godina,do danas ništa nisam osetio!

(петак, 03. дец 2021, 17:59) - Doktor [нерегистровани]

Fuj

Sramota, odrali su je sa tom kaznom ..

(четвртак, 02. дец 2021, 17:00) - ЖАРКО М. [нерегистровани]

Бели медведи

Овакве казне су заиста смешне. Докторка је кажњена једном месечном платом, отприлике. Ови износи су мали и за наше прилике. Једино ми криво што је "сурово" кажњена премештајем у другу болницу. "Нема то код нас", што би рекао један мој пријатељ. Моје лично искуство је слично, само овде не вреди покретати спор - остаће наследницима да га, можда, добију!

(четвртак, 02. дец 2021, 15:02) - anonymous [нерегистровани]

Sjecam se tog slucaja u SAD u..

Moj prijatelj kada je isao na operaciju noge u Kanadi Sam je oznacio nogu za operaciju jer se bojao da Ne operisu pogresnu...
Svi smo mu se smijali Ali njemu nije bilo smijesno...strasno se bojao zamjene noge...

(четвртак, 02. дец 2021, 10:51) - anonymous [нерегистровани]

Odsteta

Previse para za odstetu...

Lol