Читај ми!

Да ли спавате отворених очију?

Није нимало пријатно видети особу која спава отворених очију. То стање се зове „ноћни лагофталмус“, а према Националној фондацији за спавање у САД, чак 20 одсто популације има тај проблем, укључујући и бебе.

Ако сте међу 20 одсто људи који имају овај здравствени проблем, могуће је да би и ваше дете могло да га има, јер наука верује да је - наследан.

Ноћни лагофталмус настаје када се капци не затворе довољно да покрију око, делимично или у потпуности. Можда није тако страшно, али је савет да се због овог проблема обратите свом лекару.

Посматрајте проблем као опомену

Све наведено може да указује на озбиљан, основни медицински проблем као што је мождани удар, болест штитне жлезде или оштећење фацијалног нерва.

Оштећење очних капака може бити разлог за неуспешно затварања капака.

Опуштени капци су често повезани са опструктивном апнејом у сну, опасним поремећајем спавања, где се мека ткива грла привремено опуштају, сужавајући дисајне путеве.

Дисање је тренутно прекинуто. Вишеструка појава током ноћи повезана је са повећаним ризиком од болести коронарних артерија, срчаног удара, срчане инсуфицијенције и можданог удара.

Утицај на сан

Спавање отворених очију такође може покварити квалитет сна. Светлост стимулише мозак на будност, тако да ће вас вероватно пробудити ако држите очи отворене целе ноћи.

Може да се лечи

Постоје начини које можете да примените како би сте помогли очима да се потпуно затворе.

Можете носити маску за очи док спавате. Коришћење вештачких суза током дана и овлаживача ваздуха током ноћи такође помажу код губитка влаге.

„Капци треба да су потпуно затворени током ноћи како би сузе и њихова влага могле да очисте и освеже рожњачу. Ноћни лагофталмус треба лечити, јер у супротном моће доћи до појаве сувих очију, замагљеног вида, инфекција", истичу из Националне фондације за спавање у САД.