Читај ми!

Које намирнице и јела не смемо подгревати

Подгревање јела направљених од неких намирница носи ризик по здравље. Инжењер биотехнологије Марија Ракић Љубомировић открива које намирнице након термичке обраде никако не треба грејати и како се јела попут пилава, мусаке и сарме подгревају на безбеднији начин.

Неке од намирница које се налазе на трпези свакодневно не би смеле да се излажу термичкој обради више од једном. Такве су печурке, као и спанаћ, али и друго лиснато поврће и оно које расте под земљом - шаргарепа, целер, цвекла, кромпир.

„Ово поврће садржи нитрате. Они нису опасни када се први пут скувају. Међутим, накнадним подгревањем ти нитрати прелазе у нитрите који када се унесу у организам стварају једињења која су потенцијално канцерогена“, наглашава инжењер биотехнологије Марија Ракић Љубомировић.

Биљно уље које је једном употребљено за пржење хране никако не би смело да се користи поново, а јела спремана са њим такође не би требало подгревати.

Масти животињског порекла, попут свињске масти, имају вишу тачку димљења па се јела са њима могу подгревати.

Када је о супама и чорбама реч, гошћа емисије РТС Ординација објашњава да се бујон може подгревати а све оно што је кувано у њему треба да буде оцеђено и да се посебно чува у фрижидеру.

Према речима Марије Ракић Љубомировић, због опсности да пиринач на себи има бактерију Bacillus cereus, ни јела од ове намирнице не би требало подгревати јер се на тај начин овај микроорганизам може размножити, нарочито ако је јело стајало дуже на собној температури.

Јела од кромпира не подгревати никад

Спремљени кромпир који је потамнео и добио зеленкастоплавкасту боју никако не сме да се једе.

„Постоји могућност да се развила бактерија Clostridium botulinum. Поготово ако је прекривено алуминијумском фолијом“, нагласила је Ракић Љубомировић додајући да се кромпир мора искључиво поклопљен чувати у фрижидеру.

Бактерија Clostridium botulinum може се развити на сухомеснатим производима, у конзервисаним производима. Може изазвати главобољу, вртоглавицу, мучнину, повраћање, повишену температуру, а код јаче клиничке слике може да нападне централни нервни систем и изазове парализу, гушење, па и смртни исход.

Правило је да се поврће које расте испод земље ставља у хладну воду пре термичке обраде, док се оно поврће које расте изнад земље кува кратко и ставља се у топлу, кипућу воду.

Пилетину, црвено месо, рибу нити јела спремљена са њима не би требало подгревати. 

Сарма иако садржи пиринач и црвено месо може да се подгрева, али само да се смлачи у рерни загрејаној на 70 степени. 

број коментара 14 Пошаљи коментар
(среда, 27. окт 2021, 20:34) - anonymous [нерегистровани]

Re:R:Friteza

Vjerovatno nisi nikada probao pomfrit iz friteze ili bio u Belgiji. Ili odmakao dalje od saksije.

(среда, 27. окт 2021, 04:25) - anonymous [нерегистровани]

Re:Re:Re:Re: E svašta

Nema ga da se javi, da mu nije neka stara pohovana cipela stala u grlu ;)

(уторак, 26. окт 2021, 19:51) - anonymous [нерегистровани]

Re: Friteza

Mislim da biste trebali ili da bacite svoju fritezu ili da je iskoristite kao saksiju, ali da przite hranu, to nikako! Svaki put pre przenja, pomislite, da li mogu da spremim ovo na drugaciji nacin, mozda da ispecem?

(уторак, 26. окт 2021, 19:48) - anonymous [нерегистровани]

Re: Teorijske priče - Hoces zdravlje ili ne?

Ako ne zelis dobro zdravlje sebi i svojima, ako su ti druge stvari vaznije...

(уторак, 26. окт 2021, 13:28) - Mira [нерегистровани]

Teorijske priče

Današnje stresirane domaćice (i domaćini naravno, ako sami spremaju hranu) imaju posao po ceo dan, treba juriti oko dece, nabavki i da dalje ne nabrajam. Niko danas nema vremena da sprema svaki obrok (doručak, ručak, večeru, eventualno užine) u trenutku kada ga treba jesti. Takođe nema ni smisla bacati hranu jer se navodno "ne sme zagrevati". Spremanje hrane unapred je neminovnost za veliku većinu porodica, bez obzira na male (statističke) rizike koje to stvara. Ovakvi bombastični naslovi samo zastrašuju ljude i stvaraju lažni utisak kako je dosta da podgrevate hranu nekoliko dana i eto vam raka i smrti. Uopšte gledano, ovakve priče samo služe nekim dokonim teoretičarima za sopstvenu promociju. Da li oni sami sede i spremaju hranu pet puta dnevno i bacaju sve što ostane? Čisto sumnjam.

(уторак, 26. окт 2021, 11:46) - anonymous [нерегистровани]

Re:Re:Re: E svašta

Kako volis, res ili polu, slanije, ljuce? Sve za tvoj ukus, samo reci :-)

(уторак, 26. окт 2021, 09:42) - anonymous [нерегистровани]

Re:Re: E svašta

Kad možeš jesti kožne cipele možeš i patike, a plus imaju i specifičan ukus tako da ti ne trebaju nikakvi začini, hajde spremi jednu staru patiku pa nam javi :)

(уторак, 26. окт 2021, 09:38) - anonymous [нерегистровани]

Re:Re: E svašta

Kad si tako inventivan mogao bi otvoriti YT kanal pa tamo predstaviti te tvoje specijalitete, kao taj sa kuvanom cipelom, samo naznači da nije za decu :)

(понедељак, 25. окт 2021, 21:28) - anonymous [нерегистровани]

Pozitivna doza bakterija je potrebna

Pozitivna doza bakterija je potrebna inace cemo morati ziveti stalno ispod staklenog zvona

(понедељак, 25. окт 2021, 17:01) - anonymous [нерегистровани]

Re: E svašta

I stare iznošene kožne cipele, ako ih skuvaš dobro, da sasvim omekšaju, pa ih dobro začiniš i malo zapržiš na mast - poješćeš ih u slast.
Ali pod uslovom da ne razmišljaš o tome šta je to što si skuvao.
Ima to u jednom filmu sa Čarli Čaplinom, pod naslovom "The shoe" i "The gold rush" - potraži na JuTjubu.
Tako i ti sa tvojim bajatim, pa prženim pireom.