Читај ми!

Српски кардиолози у корак са светским трендовима у лечењу кардиоваскуларних болести

На Институту за кардоваскуларне болести „Дедиње“ први пут је обављена хируршка процедура применом Импела Си-Ти катетера са смартасист технологијом. Вај уређај ће омогућити безбедније извођење операција, посебно код пацијената са знацима срчаног попуштања.

Интервентни кардиолог др Саша Хинић jе предводио тим стручњака Института за кардиоваскуларне болести Дедиње, који је у сарадњи са чешким стручњацима први пут у Србији урадио комплексну перкутану коронарну интервенцију код пацијента који има изразито ослабљену функцију леве срчане коморе.

„Управо је Импела Си-Пи једно од најновијих техничко-технолошких решења које може да омогући извођење стандардних процедура које ми у свакодневном послу радимо, али код пацијената који имају ослабљену функцију леве коморе. Место једног таквог најновијег уређаја и најновије технологије јесте управо код пацијената који имају комплексан пи-си-ај, као и код пацијената који имају најтежу форму акутног инфаркта срца која је компликована кардиогеним шоком“, објашњава др Хинић гостујући у Јутарњем програму.

Ова процедура треба да омогући несметан рад тиму који свакодневно ради такве процедуре у условима да пацијент буде потпуно хемодинамски стабилан. Та пумпа помоћу неколико нивоа обезбеђује све време задовољавајући крвни притисак који је неопходан за преживљавање пацијената, објашњава кардиолог.

Технологија Импела Си-Пи је технолошки најнапреднији производ најновије генерације, пласиран на тржиште 2019. године. У Хрватској је примењена пре неколико недеља, Совенија је још увек нема, а Институт за кардиоваскуларне болести Дедиње је потпуно спреман за лечење пацијената захваљујући овом уређају.

„То су иначе пацијенти који имају изразито велику стопу морталитета. Без такве пумпе морталитет је већи од четири петине“, наглашава гост Јутарњег програма.

Хирурзи ће несметано моћи да обављају операције

Само у тој првој години у свету је Импела катетерима лечено више од 150 хиљада пацијената. Хирург из Прага који је асистирао својим београдским колегама је до сада урадио 80 таквих процедура јер они имају тим који већ дуго година ради на таквим пројектима.

„Нама ова технологија много олакшава посао јер смо били таоци немогућности да обезбедимо адекватно функционисање леве коморе. Значи, ми наш силни труд и силни рад који употребимо, често заврши неуспехом код пацијената који имају компликован инфаркт миокарда са кардиогеним шоком. Овако несметано можемо да урадимо оно што смо замислили и што треба да се уради, а пацијент је све време хемодинамски стабилан. То је парадоксално да ви изводите хируршку процедуру а да пацијент све време има притисак 120 са 80“, наглашава др Саша Хинић.

Ова процедура је контраиндикована код појединих пацијената, пре свега оних са одрђеним хематолошким обољењима, или уколико постоји дисекција аорте, постојање тромба у левој комори, или руптура срца на неповољном месту.

„Овде је неопходан тимски рад јер то није посао за једног човека, већ за тим од једно десетак људи“, наглашава др Саша Хинић.

Иначе, ова процедура је у потпуности финансирана од стране Републичког фонда здравственог осигурања.

број коментара 0 Пошаљи коментар