Читај ми!

Смеђи, жути, бели шећер - у чему је заправо разлика

Током година смеђи шећер учврстио је репутацију „здраве“ алтернативе белом шећеру. Често се продаје као природни заслађивач и замена за бели шећер. Ипак, супротно увреженом мишљењу, стручњаци кажу да је врло мало разлика између смеђег и белог шећера, и да оба могу имати штетне ефекте по наше здравље.

Попут белог шећера, и смеђи шећер је заслађивач произведен од биљке - шећерне трске или шећерне репе. Обично се производи од смеше белог шећера и меласе, која је врста густог, смеђег сирупа.

Додатак меласе даје шећеру тамну боју и богат укус попут карамеле. Такође обезбеђује малу количину неколико кључних хранљивих састојака. 

У поређењу са белим шећером, смеђи шећер је нешто пожељнији због садржаја неколико кључних микроелемената, што је постигнуто захваљујући додатку меласе.

Конкретно, свака порција смеђег шећера пружа нам малу количину гвожђа, калијума, калцијума и бакра.

„Такође је и мало мање калорија у смеђем шећеру, мада је разлика минимална. Док 100 грама белог шећера пружа 387 калорија, иста количина смеђег шећера садржи 380 калорија", објаснио је др Џош Екс, нутрициониста Медицинског центра у Нешвилу.

И нутритивне разлике између смеђег и белог шећера врло мале. Иако смеђи шећер садржи малу количину неколико витамина и минерала, не сматра се добрим извором тих хранљивих састојака.

На тржишту постоји низ различитих врста смеђег шећера. Не само да се цена смеђег шећера прилично разликује између ових сорти, већ свака нуди и јединствени укус и текстуру.

Основне врсте смеђег шећера су светлосмеђи шећер, тамносмеђи шећер, демерара, турбинадо... 

„Ипак, прехрамбени профил смеђег шећера садржи пуно калорија и угљених хидрата, док садржи врло малу количину микроелемената, као што су калцијум, бакар и гвожђе", рекао је др Екс.

Смеђи шећер најчешће се користи за кување и печење јер даје посебан укус тестенинама, маринадама, умацима...

Ризици и нежељени ефекти

Вишак шећера у било ком облику може бити штетан по ваше здравље, упозорава др Екс.

Не само да шећер садржи пуно калорија и угљених хидрата, већ му недостају важни микроелементи, и његова примена повезана је са мноштвом негативних нежељених ефеката. 

Тачније, истраживања показују да претерани унос шећера може допринети хроничним стањима, као што су болести срца, дијабетес, гојазност и болест масне јетре.

Важно је знати да шећера има у многим намирницама, као што су сокови, кекс, бомбоне... Препоручени унос шећера (у свим облицима) не треба да премаши 25 грама дневно.

Срећом, на располагању је низ здравих замена за смеђи, али и бели шећер. Неке од најбољих опција замене смеђег шећера укључују стевију и мед.

 

број коментара 10 Пошаљи коментар
(недеља, 17. јан 2021, 19:53) - Meni je 71., [нерегистровани]

A Peri se,uz naklon,

izvinjavam!-Najiskrenije!

(недеља, 17. јан 2021, 18:06) - anonymous Pero iz Swedske [нерегистровани]

Odgv.@ Moleru

Hvala za reklamaciju,,Jos malo pa punim 87g. i pokusavam i borim se koliko mogu
DA popravim,,peti po redu strani jezik ...Pero

(недеља, 17. јан 2021, 15:16) - sumenko [нерегистровани]

@Beli otrovi

So ,secer,belo brasno,mleko,sira,jogurt,surutka...Sve je otrov ako preterujes,isto kao i tvoj komentar.

(недеља, 17. јан 2021, 12:25) - Tek toliko... [нерегистровани]

Beli otrovi:

So,šećer,belo brašno!

(недеља, 17. јан 2021, 12:06) - Prodaj PC,kupi pravopis! [нерегистровани]

Moleru,

Pero,ne ide ti ni švedski jezik!

(недеља, 17. јан 2021, 10:01) - anonymous Pero iz Swedske [нерегистровани]

Odgv. Secer je zlo NR. 1...

Ne samo danas,,vec u Anticko vreme
bilo poznato DAje skdljiv za ljudsku organizma....

(недеља, 17. јан 2021, 01:36) - Agronom [нерегистровани]

Šećer

Šećer se jede radi uživanja, a ne radi zdravlja. I nije problem u šećeru, veću Gladnim očima.
Jabaku na dan i lekar iz kuće van!
A da svaki dan pojedemo dva kilograma jabuka ?
Najbolji zaslađivač, generalno, jeste beli kristal šećer, saharoza. Jeste i najskupli, te stoga prehrambena industrija prelazi na druge zalađivače koji nisu na nivou kvaliteta saharoze.
Žuti šećer je klasična trgovačka marketinška obmana. Tehnološki, on je jeftiniji od belog kristal šećera.
Stoti delovi procenta sadržaja pepela ne čine žuti šećer "zdravim"!? Šećerna repa se najmanje deset puta tretira raznim pesticidima! Ako ostaje bakar, gvoždje u žutom šećeru, ostaju i pesticidi!
Šećer se jede radi uživanja.

(недеља, 17. јан 2021, 00:35) - Ana [нерегистровани]

Otrov?

Šećer nije otrov. Mozak ne može da radi bez šećera. Ne treba samo preterivati.
Biti umeren kao i u svemu drugom.

(субота, 16. јан 2021, 23:44) - anonymous [нерегистровани]

Secer je moderno zlo!

Kakve god da je boje, secer je uvek OTROV! Neko bi bolje trebao da objasni narodu koliko je secer stetan za zdravlje umesto sto ga na bilo koji nacin promovise! Ukratko, secer prolazi kroz krvne sudove kao smirgla koja iza sebe ostavlja totalni darmar u venama sto veoma cesto dovodi do srcanih udara ili problema sa holesterolom! A jos gora stvar je to sto nas narod voli da zasladi nakon obroka a sto je izuzetno losa navika, naime, mi ljudi smo zapravo jedna vrsta "pecnice" i nasa radna temperatura je ± 37c,kada se mast i secer spoje i stave na 37c, tu nastaju reakcije koje su veoma, veoma nezdrave! Secer treba totalno izbaciti iz upotrebe a narocito onaj beli secer ( beo je zato sto su ga izbeleli sa izbeljivacem ( onaj sto se koristi za npr, kamenac u wc-u! ) Secera ima dosta u vocu ili medu i to bi svima trebalo da je dovoljno, sve ostalo je veoma stetno isto koliko i pusenje!

(субота, 16. јан 2021, 21:06) - anonymous [нерегистровани]

Ne znam

ali žuti sneg ne treba jesti..