Како да објасните деци зашто је важно прати руке

Дечја хигијена је веома важна, али је није лако увек спровести. Како онда заинтересовати најмлађе и на најбољи начин им објаснити важност прања руку сапуном?

Одговор на то питање дала је на Твитеру Аманда Лорензо, учитељица у предшколском. Простим експериментом, који је укључивао бибер, уље и воду објаснила је колико је сапун важан у борби против новог коронавируса.

Тањир је напунила водом коју је посула бибером, а онда тражила да једно од деце умочи прст. Када га је извадила из воде, бибер, који је требало да симболизује бактерије и вирус, ухватио се на прсту.

Онда је тражила од детета да умочи прст у уље пре него што га врати у тањир са бибером. Наравно, када је поново умочила прст у тањир, бибер је "побегао" од њеног прста.

Иако демонстрација не треба да покаже како хемијски функционише читав процес, већ да покаже деци како вирус "бежи" од сапуна.

број коментара 4 Пошаљи коментар
(понедељак, 30. мар 2020, 11:18) - anonymous [нерегистровани]

Ре: Да ли смо припремљени? Забринут сам.

Имате чак и боље решење него што је медицинска маска. То је свилена марама. Вежите је као што су то некада радили каубоји. За сваки дан имајте неколико опраних и пегланих и сваки дан оперите оне које сте употребили. Штите боље од маски.
Од средстава за дезинфекцију, много је бољи обични сапун јер физички скида све што има на кожи. Дезинфекцијски сапун, по мом мишљењу је више штетан него користан, јер уништава и корисне бактерије које су нормално увек присутне на кожи, а које се управо хране штетним бактеријама. Много је важнији начин на који перете руке, него чиме их перете.
Опет по мом мишљењу, средства за дезинфекцију су најгора варијанта заштите, подобна само за нужне ситуације. Ако се нема сапуна и та су средства одлична. Та средства остављају на вашој кожи сву нечистоћу и плус остаје и то средство, које такође убија корисне бактерије, а у којој мери убија вирусе (и које вирусе) - то је знак питања.
Што се тиче деце, она врло радо имитирају одрасле и раде оно што виде да одрасли раде са задовољством. Перите руке уз песмицу, па ће и деца то исто радити.

(понедељак, 30. мар 2020, 08:40) - Vlada [нерегистровани]

Sapun

Kolika su vam deca ako ste ih pripremali za ovaj virus, zar se tako nešto ne priprema, još u vrtiću i osnovnoj školi.

(понедељак, 16. мар 2020, 19:21) - anonymous [нерегистровани]

anonimno

Ja sam svoju decu pripremila povodom ovog virusa da moraju slusati i prati ruke redovno sa antibakterijskim sapunom sano-nano na pro100 ovaj sapun u svom sastavu ima srebra sto pomaze ocuvanju ruku i bolje tretiranje koze.

(понедељак, 16. мар 2020, 14:29) - anonymous [нерегистровани]

Да ли смо припремљени? Забринут сам.

Обзиром на зло које је снашло оланету у вези пандемије, у свом ликалном микрокосмосу, у Зајечару, нигде не могу да нађем маску и дезинфекционо средство. А радим са људима којима не пише на челу јесу ли, или нису здрави.

Друго, брину ме Ускршњи празници.
Када дођу гастарбајтери, ко ће их натерати на самоизолацију од 14 дана?
Ко ће исконтролисати да ли седе код куће, или обилазе фамилију, кафане, продавнице...А опет, нико, па ни они сами, не знају да ли су здрави.
Нерешив проблем у овом тренутку.