Бакини колачи најслађи, али не и најздравији

Унуци се воле на посебан начин, испуњавају им се готово све жеље, али се неретко у томе и претерује. Иако малишанима несумњиво сва та пажња прија, стручњаци сматрају да – и поред најбољих намера – баке и деке могу да допринесу развоју нездравих животних навика код својих унука, пре свега у исхрани.

Анализа података прикупљених за потребе 23 раније студије показује да малишани о којима брину баке и деке имају за 30 одсто већи ризик за појаву вишка килограма.

Реч је о резултатима истраживања која су спроведена у девет земаља на три континента, а који су открили забрињавајућу чињеницу, да иако имају добре намере, због попустљивости и потребе да угађају својим унуцима, чак и кад је реч о храни, баке и деке негативно утичу на прехрамбене навике деце, истичу стручњаци Универзитета у Вашингтону.

Проблем се појављује и код инсистирања на физичкој активности малишана, као и општој перцепцији здравог начина живота.

Иако се до сада сматрало да су овим грешкама у васпитању склонији одрасли у економски развијеним земљама, истраживачи упозоравају да је овај тренд уочен у свим земљама које су биле укључене у истраживање.

број коментара 3 Пошаљи коментар
(субота, 22. феб 2020, 17:31) - anonymous [нерегистровани]

Kolači su deo zdrave ishrane

Meni i nutricionista i lekarka iz bolnice su savetovali da jedem slatkiš posle premora ali i svakodnevno u planu zdrave ishrane. U piramidi ishrane vidi se i kolač a to ne smemo skroz izbaciti iz ishrane. Svako ima svoje potrebe

(петак, 21. феб 2020, 21:26) - Александра [нерегистровани]

....

Слаткиши нису део здраве исхране. Угљени хидрати да, али рафинисани шећери не.

(четвртак, 20. феб 2020, 19:30) - anonymous [нерегистровани]

Kolači su kolači

Baloni kolači jesu zdraviji od onih što se prave u fabrikama najgorim sastojcima. Sve je potrebno u normalnim količinama. I slatkiš je deo zdrave ishrane.