Откривена Aхилова пета свих вируса

Амерички стручњаци открили су слабу тачку, Aхилову пету већине вируса који муче човечанство, чиме је начињен корак ка универзалној вакцини.

Као што се може видети у случају коронавируса, развој вакцине је дуготрајан процес, а један од разлога је и то што истраживачи посвећују време, пажњу и ресурсе циљајући вирусе посебно, један по један.

Истраживачи Опште болнице у Масачусетсу (МГХ), међутим, лоцирали су Aхилову пету свих вируса, која би могла да буде од виталног значаја за човечанство.

„Циљ нам је да разумемо како наш имуни систем ради да бисмо пронашли начин да се изборимо са великим бројем вируса, а не само да развијемо вакцину против једног“, рекла је Кејт Џефри, предводница истраживања.

Рањива тачка свих вируса заправо је прост протеин АГО4, који припада породици протеина Аргонаут (АGО), о чијој важности до сада није било много доказа.

Штит од вируса

Међутим, сада је утврђено да један од њих има јединствена антивирусна својства у ћелијама сисара.

Током испитивања више протеина из породице Аргонаут, чији закључци су објављени у часопису Cell Reports, утврђено је да су само ћелије са мањком АГО4 подложне, односно хиперосетљиве на вирусе инфекције, попут инфлуенце.

Када утврдимо како можемо да појачамо природну телесну одбрану са АГО4, вируси не би требало више да представљају проблем.

„Следећи корак нам је да утврдимо колики је спектар вируса на које утиче поменути протеин. И онда треба да схватимо како да појачамо активност АГО4 како бисмо уједно оснажили заштиту против вирусних инфекција“, истакла је Кејт Џефри.

Упркос томе што предстоји још посла, научници истичу да је ово важан корак према развоју универзалне вакцине и потенцијалног лечења неких од најсмртоноснијих вируса.

број коментара 6 Пошаљи коментар
(петак, 14. феб 2020, 11:10) - Igor Gavran [нерегистровани]

Unistenje virusa

Svaki organizam ima svoje mesto u ekosistemu. Nestanak virusa bi verovatno izazvao planetarni haos. Virusi ne napadaju samo ljude vec sve redom, od bakterija do slonova. Posledice su nesagledive. Virusi sami po sebi nemaju neki bioloski smisao, priroda ih je iznedrila kao neku vrstu balansirajuceg mehanizma. Zbog virusa vrste brze evoluiraju, a vrste koje se previse razmnoze budu smanjene epidemijama. Sem toga virus zatvara krug lanca ishrane. On je u isto vreme na vrhu i na dnu. Problem je sto su ljudi medicinom poceli da deluju protiv osnovnih principa evolucije.

(петак, 14. феб 2020, 10:41) - anonymous [нерегистровани]

ma kakva digitalizacija

Циљ нам је да разумемо како наш имуни систем ради да бисмо пронашли начин да се изборимо са великим бројем вируса
Hmm,znaci ne zna se kako radi imuni sistem,21 vek....

(петак, 14. феб 2020, 02:03) - anonymous [нерегистровани]

Evo rešenja!!! Evo zarade!!! Zavadi pa vladaj, ne sada je zarazi pa leči, tj. zaradi.

Oglasili se Ameri, nude vakcinu. Kakav kliše.

(четвртак, 13. феб 2020, 19:56) - anonymous [нерегистровани]

Ne vjerujem

Da ce nas eto Ameri, a pogotovo USA ''duboka drzava'' spasiti bilo cega, pa i virusa, naprotiv. Usput se nadam da nisam u pravu.

(четвртак, 13. феб 2020, 18:12) - anonymous [нерегистровани]

Re

Dobro je ako je tako, ali da ne zaboravimo da su virusi ziva bica koja isto evoluiraju komuniciraju i slazu se na neki nama nepoznat nacin, i sluze coveku u vecini slucajeva radi ubijanja nekih drugih virusa, na kozi je hiljade malih zivotinjica koje jedu staru kozu sluze za obnavljanje, moramo da pazimo kada hocemo da promenimo prirodu, uvek ce priroda da pobedi i stvori novi zivot, bilo u kojem obliku.

(четвртак, 13. феб 2020, 16:58) - anonymous [нерегистровани]

Ahilova peta

Ponadao sam sve dok nisam dosao do "kada utvrdimo...." Čini mi se da ćemo još počekati ako ikada dočekamo.